ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Studiu: Volumul mitei oferite în 2019 a ajuns la 516 milioane de lei

13:21 | 14.02.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 14 feb. /MOLDPRES/. În 2019, volumul estimat al mitei a atins cifra de 516 milioane de lei, din aceşti bani 319,4 milioane de lei au fost daţi din partea populaţiei şi 197,3 milioane din partea agenţilor economici. Suma mitei oferite în mai multe domenii a crescut semnificativ în ultimii ani, arată datele unui studiu privind evaluarea impactului Strategiei Naţionale de Integritate şi Anticorupţie pentru anii 2017-2020 (SNIA), realizat de Centrul de Studii Sociale și Marketing „CBS-Research” la comanda PNUD, comunică MOLDPRES.

Potrivit participanţilor la sondaj, corupția rămâne a fi o problemă gravă, iar agenții publici nu sunt în general sancționați pentru lipsa de etică și integritate profesională. Datele cercetării mai arată că doar 7 la sută din respondenţi din rândul populaţiei şi 4,7% dintre agenţii economici au recunoscut că au recurs la plăți neformale pe parcursul anului trecut. În rândul populaţiei, o persoană a oferit mită în medie de 5,4 ori pe an (faţă de 3,7 în 2017), iar în cazul unui agent economic – de 3,5 ori (faţă de 6,1 în 2017).

În 2019, valorile plăților neformale în formă de bani au variat între 50 lei și 20 mii de lei atât în cazul agenților economici, cât și al populației. În acelaşi timp, a crescut nivelul de intoleranță a populației față de corupție. Astfel, circa 62% din populație și 83% din agenți economici consideră inacceptabile orice situații de corupție şi declară că nu acceptă să dea mită, indiferent de situaţie şi beneficiul personal.

Datele sondajului demonstrează că circa 73% din respondenţi sunt conștienți că mituirea atrage după sine pedepsirea ambelor părți implicate. În medie, circa 87% respondenți ai studiului au afirmat că, în caz de confruntare cu atare situații, probabil vor raporta actele de corupție la agențiile anticorupție prin diferite mijloace.

În opinia agenţilor publici participanţi la sondaj, printre principalele cauze ale corupției se numără salariile mici din sectorul public și mentalitatea de a cere și a da mită.

Cercetarea a fost realizată în baza unui sondaj naţional reprezentativ pentru următoarele grupuri-ţintă: populaţia generală cu vârsta de 18 ani şi mai mult, pe un eşantion de 1.120 de persoane, cu marja de eroare +/- 3%; agenți economici, pe un eșantion de 506 întreprinderi, cu marja de eroare de +/- 4,5%; agenţi publici din cadrul administrației publice centrale (ministere, agenții), raionale şi locale pe un eșantion de 606 respondenți, cu marja de eroare de +/- 4%.

Datele din cercetare au fost colectate în perioada 10 iulie – 13 septembrie 2019. Studiul a fost efectuat în cadrul proiectului „Lupta împotriva corupției prin consolidarea integrității în Republica Moldova”, implementat de PNUD în colaborare cu Centrul Naţional Anticorupţie, cu suportul Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei.

img20001296

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!