ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Locuitorii din raionul Taraclia sărbătoresc astăzi pe Trifon Zarezan

13:19 | 14.02.2020 Categorie: Regiuni

Chişinău, 14 feb. /MOLDPRES/. Autorităţile raionului Taraclia au pregătit un program special de activităţi pentru ziua de 14 februarie, când etnicii bulgari sărbătoresc pe Trifon Zarezan, consacrată tradiţional viticultorilor, transmite MOLDPRES cu referire la surse din regiune.

Conform culturii şi tradiţiilor bulgarilor, Trifon Zarezan semnifică începutul sezonului agrar, or, în această zi are loc curăţarea simbolică, în mod festiv, a viţei-de-vie.

Cu acest prilej, autorităţile din raionul Taraclia, precum şi ale centrului raional, au pregătit un program de sărbătoare. Agenda include servicii divine, susţinute de preoţii din localitate, concerte, master-class-uri prezentate de viticultori cu experienţă, degustări de vinuri locale ş.a. Tot astăzi, pe piaţa centrală a oraşului Taraclia vor fi premiaţi cei mai buni vieri locali, conform tuc.md.

Mai multe primării din raion, printre care Tvardiţa, Taraclia, Novoselovca, s-au prezentat cu pavilioane proprii. Fiecare dintre acestea sunt prezenţe originale care demonstrează specificul, tradiţiile şi obiceiurile vitivinicole locale.

Evenimentul va finaliza în seara zilei cu o horă de sărbătoare.

Pe 14 februarie, creştinii ortodocşi de rit vechi îl sărbătoresc pe Sfântul Trifon. Această zi este considerată prima mare sărbătoare a calendarului agricol, pomicol și viticol și ține de timpul marcării tranziției de la iarnă la primăvară.

img20001297

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!