ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În week-end vom avea vreme caldă şi ploi la centru şi nord

15:47 | 14.02.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 14 feb. /MOLDPRES/. Meteorologii prognozează un sfârşit de săptămână cu temperaturi până la 10 grade Celsius şi ploi în centrul şi nordul ţării, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS).

Conform sinopticienilor, în următoarele zile se aşteaptă valori termice între 3-10 grade Celsius, în perioada diurnă. Dacă ziua va fi relativ cald, în noaptea de duminică, 16 februarie, pe întreg teritoriul ţării este prognozat ger. Astfel, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în nordul ţării mercurul va coborî până la minus 5, iar la centru şi sud – până la minus 3-4 grade Celsius.

Sâmbătă, 15 februarie, în raioanele de centru şi nord sunt posibile ploi de scurtă durată. În rest, vom avea parte de un week-end cu cer variabil, preponderent însorit.

Pe 14 februarie, creştinii ortodocşi de rit vechi în sărbătoresc pe Sfântul Trifon. Această zi de este considerată prima mare sărbătoare a calendarului agricol, pomicol și viticol și ține de timpul marcării tranziției de la iarnă la primăvară. Despre aceasta vorbește și observarea de către bătrâni a semnelor ce vestesc apropierea primăverii. Astfel, se zice сă dacă în ziua de Sf. Trifon nu este omăt, se va pune, iar dacă este omăt, se va topi. Dacă ninge în această zi, anul va fi bogat, iar dacă curge din streșină la Trif, se crede că va fi un an ploios.

În legătură cu ziua lui Trifon există o serie de expresii populare în care este vorba despre plecarea iernii și apropierea primăverii. Bunăoară: „De Trif se trifește iarna, (adică se face mai cald), „La Trif se schimbă iarna cu vara”.

img20001312

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!