ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

MECC a propus mai multe modele de reluare a procesului educaţional în anul de studii 2020-2021

13:56 | 13.07.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 13 iul. /MOLDPRES/. Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării (MECC) întreprinde toate măsurile ca anul de studii 2020-2021 să demareze în sălile de clasă şi propune pentru aceasta câteva modele, care vor fi alese în funcţie de instituţie de învăţământ. Despre acest lucru a declarat astăzi ministrul de resort Igor Şarov, în cadrul unui briefing, transmite MOLDPRES. 

„Am elaborat un plan la baza căruia stau responsabilitatea şi deciziile la nivel local. Măsurile care sunt bune pentru o zonă aglomerată din Chişinău nu sunt neapărat de urmat într-o localitate cu puţini copii”, a explicat ministrul Educaţiei. Potrivit oficialului, deciziile sunt structurate tridimensional: spaţiile de învăţare; conţinutul învăţării; modul de livrare a conţinuturilor.

„Ideea de bază este că pentru a evita îmbolnăvirile, distanţa fizică trebuie să fie cât mai mare, de aceea vor trebui să fie aranjate spaţiile pentru studii şi reamenajate cele existente. Soluţiile sunt diferite pentru fiecare şcoală, or, conform planului MECC, fiecare instituţie de învăţământ va lua deciziile corespunzătoare. De asemenea, am dispus să fie modernizată programa şcolară, fiind adaptată realităţilor, iar pentru interacţiunea profesor-elev, ministerul se va îngriji de calitatea programelor, manualelor şi conţinuturilor online”, a relevat Igor Şarov.

Ministerul Educaţiei a propus pentru consultări publice şapte modele pentru începutul anului de studii 2020-2021. Directorii de şcoli vor discuta cu profesorii, elevii, părinţii, autorităţile locale şi ulterior vor adapta metoda potrivită. Astfel, conform lui Igor Şarov, modelul 1 presupune prezenţa fizică a 100% de elevi la şcoală, modelul 2 – învăţarea în două schimburi, modelul 3 – învăţarea combinată, modelul 4 – învăţarea de tip hibrid, pe grupe, zilnic, modelul 5 – învăţarea alternantă, săptămânal, modelul 6 – învăţarea la distanţă de tip online şi modelul 7 – învăţarea mixtă.

„Fiecare din aceste modele urmează să fie analizate şi adaptate în funcţie de specificul comunităţii, după ce vor fi coordonate cu organele locale de specialitate. Responsabilitatea aprobărilor aparţine Consiliilor de administraţie şi celor profesorale ale instituţiei de învăţământ. Totodată, în aprobarea fiecărui model, respectarea normelor sanitar-epidemiologice este obligatorie, iar decizia de redeschidere a instituţiilor de învăţământ în anul de studii 2020-2021 o va lua administraţia publică locală de nivelul II, în baza evaluării intersectoriale, conform recomandărilor Comisiei Naţionale Extraordinare în Sănătate Publică”, a specificat ministrul.

În altă ordine de idei, Şarov a precizat că, în noul an de studii, profesorii vor analiza nevoile elevilor, vor adapta şi personaliza materialul predat, echilibrând programele şcolare, concentrându-se asupra competenţelor esenţiale de care au nevoie elevii.

„Inserăm activităţile de consolidare şi aprofundare, iar după caz de recuperare. Tot după caz şi situaţie ne pregătim să folosim procesul educaţional la distanţă, repetăm în caz de necesitate, stabilim parteneriate cu organizaţii internaţionale pentru a implementa platforme de studii online, asigurăm digitalizarea şi transparenţa procesului de studii, prin operaţionalizarea catalogului electronic, asigurăm accesul la manualele şcolare digitale, fortificăm echipa managerială în scopul unei gestionări mai bune a procesului educaţional”, a conchis ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării.

Din cauza pandemiei provocată de noul coronavirus, procesul de învăţare în sălile de clasă a fost întrerupt pe 11 martie, când preşcolarii, elevii şi studenţii au intrat în regim de carantină şi au continuat orele la distanţă, online. Din acelaşi motiv, a fost anulată şi sesiunea-2020 de examene naţionale de absolvire.

img20005621

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!