ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Grădiniţele vor fi redeschise, conform prevederilor ale două documente elaborate de MECC

14:32 | 13.07.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 13 iul. /MOLDPRES/. Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării (MECC) a elaborat două documente, necesare pentru redeschiderea grădiniţelor, după ridicarea stării de urgenţă în sănătate publică, potrivit ministrului de resort Igor Şarov, care a susţinut astăzi un briefing pe tema reluării şcolilor şi instituţiilor preşcolare din ţară, transmite MOLDPRES.

Conform ministrului, este vorba de Instrucţiunea privind redeschiderea instituţiilor preşcolare, după ridicarea stării de urgenţă în sănătate publică, şi Raportul de autoevaluare a instituţiilor de educaţie timpurie de pregătire pentru redeschidere. Aceste documente au fost consultate cu Ministerul Sănătăţii, Protecţiei Sociale şi Muncii, Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor etc., fiind transmise Comisiei Naţionale Extraordinare în Sănătate Publică pentru aprobare.

Aceste acte normative conţin reglementări generale referitor la dotările speciale şi măsurile preventive. „Printre acestea se numără lucrările de reparaţie, dezinfecţia, măsurile de curăţare şi igienă, remanierile de program, restricţionarea accesului persoanelor străine pe teritoriul grădiniţelor, inclusiv a părinţilor, interzicerea organizării evenimentelor festive. Toate acestea trebuie să fie întreprinse pentru asigurarea funcţionării în siguranţă a instituţiei de educaţie timpurie, controlului infecţiei COVID-19, minimalizarea riscului de contaminare a copiilor şi personalului în timpul aflării în instituţie”, a explicat Igor Şarov.

De asemenea, o atenţie deosebită se va acorda informării corecte şi instruirii personalului, părinţilor, agenţilor economici, referitor la măsurile de securitate publică în grădiniţe pentru prevenirea infecţiei COVID-19. Vor fi afişate materiale informative care promovează regulile de igienă şi distanţare socială, cu solicitarea de a coopera şi contribui activ la punerea în aplicare a măsurilor, inclusiv igiena corespunzătoare a mâinilor, respiratorie, purtarea măştii, distanţa fizică, cunoaşterea simptomelor COVID-19 şi ce trebuie să se întreprindă dacă un adult sau copil prezintă semne de boală.

Conform acestor acte normative, autorităţile publice locale de nivelul I şi II, de la Chişinău şi Bălţi, fondatorul privat, pot redeschide instituţii sau grupe de educaţie timpurie din cadrul complexelor educaţionale şcoală primară-grădiniţă, gimnaziu - grădiniţă, în funcţie de situaţia epidemiologică din localitate, în baza unei decizii comune cu structurile teritoriale ale Agenţiei Naţionale de Sănătate Publică şi ale Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor.

„Doar dacă vor fi întrunite toate condiţiile impuse de prevederile Instrucţiunii şi în conformitate cu Raportul de autoevaluare privind pregătirea pentru redeschiderea grădiniţei, instituţiile de educaţie timpurie îşi vor relua activitatea”, a conchis ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Igor Şarov.

img20005622

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!