ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul a aprobat un proiect privind amendamentul la un contract de finanțare cu BEI

15:07 | 31.07.2020 Categorie: Economie

Chişinău, 31 iul. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniştri, întrunit astăzi în şedinţă, a aprobat hotărârea cu privire la iniţierea negocierilor şi aprobarea semnării Amendamentului nr. 3 la Contractul de finanţare dintre Republica Moldova şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) pentru realizarea Proiectului de reabilitare a drumurilor din Republica Moldova, semnat la 23 noiembrie 2010, transmite MOLDPRES.

Conform deciziei Guvernului, pentru semnarea acestui Amendament a fost împuternicit vicepremierul Serghei Puşcuţa, ministru al Finanţelor. O decizie similară, referitor la Amendamentul nr.2, Executivul de la Chişinău a aprobat în decembrie 2017.

Ca urmare a aprobării acestei hotărâri de Guvern va fi nevoie şi de adoptarea Legii privind iniţierea negocierilor şi aprobarea semnării Amendamentului nr. 3 la Contractul de finanţare dintre Republica Moldova şi Banca Europeană de Investiţii pentru realizarea Proiectului de reabilitare a drumurilor din Republica Moldova, semnat la 23 noiembrie 2010.

Contractul cu BEI, în valoare totală de 75 milioane de euro, a fost semnat la Chișinău la 23 noiembrie 2010. Potrivit contractului, lucrările urmau să înceapă la începutul anului 2011 și să fie finalizate până în 2013. Însă lucrările au evoluat lent, în general ca urmare a incapacităţii financiare a antreprenorilor. Ulterior, la 5 decembrie 2015, data finală de disponibilizare a banilor a fost extinsă până la 31 decembrie 2016 şi marja stabilită pentru tranşele alocate din credit de la 0,68 la sută la 0,98 la sută.

Dar și după decembrie 2015, reabilitarea drumurilor a fost mult tărăgănată. În aceste condiții, Cabinetul de miniștri a decis să inițieze negocieri privind extinderea cu încă doi ani a perioadei de valabilitate a creditului, precum și operării unor modificări în condițiile de finanțare, inclusiv un angajament adițional pentru perioada extinsă, ce implică costuri suplimentare.

Resursele oferite de BEI sunt destinate pentru finanţarea lucrărilor de reabilitare a drumurilor naţionale, prestarea serviciilor de consultanţă pentru implementarea proiectelor şi de supervizare tehnică a lucrărilor de reabilitare.

img20006196

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!