ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Termenul de plată a ajutorului de șomaj a fost prelungit până la 30 noiembrie

16:27 | 31.07.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 31 iul. /MOLDPRES/. Termenul de plată a ajutorului de șomaj unic a fost extins până la 30 noiembrie 2020. O decizie în acest sens a fost aprobată astăzi de Cabinetul de miniştri, transmite MOLDPRES.

În această perioadă, persoanele înregistrate cu statut de șomer la subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă pot beneficia lunar de ajutor de șomaj unic în cuantum de 2.775 lei. Ajutorul se va acorda chiar dacă persoanele nu au stagiul de cotizare necesar pentru a beneficia de ajutor de șomaj.

Șomerii care deja beneficiază de ajutor de șomaj sau au obținut dreptul la ajutorul de șomaj în perioada stării de urgență, în cuantum mai mic decât 2.775 lei, vor beneficia de compensarea diferenței dintre cuantumul ajutorului de șomaj acordat și suma de 2.775 lei, până la ridicarea stării de urgență. 

Pentru a beneficia de ajutor de şomaj, persoanele care nu au statut de şomer urmează să se înregistreze la subdiviziunea teritorială pentru ocuparea forţei de muncă în raza căreia îşi au domiciliul sau reşedinţa, pentru obţinerea statutului de şomer, conform legislaţiei în vigoare, și solicitarea ajutorului de șomaj. 

Persoanele care au statut de șomer, dar nu beneficiază de ajutor de şomaj urmează să depună la subdiviziunea teritorială pentru ocuparea forţei de muncă în raza căreia îşi au domiciliul sau reşedinţa o cerere de solicitare a ajutorului de şomaj în cuantum de 2.775 lei. 

Pentru a beneficia de dreptul de ajutor de şomaj, persoanele sunt rugate să depună cereri de solicitare la subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, prin poștă sau în format electronic, în a cărei rază îşi au domiciliul sau reşedinţa.

Ajutorul de șomaj se plătește lunar de către Casa Națională de Asigurări Sociale în baza informațiilor prezentate de către subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă. 

Decizia privind acordarea ajutorului de şomaj a fost luată în luna aprilie şi prevedea perioada stării de urgenţă, însă în urma mai multor solicitări din partea populaţiei, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale a propus ca acest termen să fie prelungit.

img20006209

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!