ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Parlamentul israelian a ratificat acordul de normalizare a relațiilor cu Emiratele Arabe Unite

10:53 | 16.10.2020 Categorie: Externe

Tel Aviv, 16 oct. /MOLDPRES/. Parlamentul israelian a ratificat joi seara acordul de normalizare a relațiilor semnat în luna septembrie între Israel şi Emiratele Arabe Unite (EAU), informează vineri AFP, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

Optzeci de deputați israelieni au votat în favoarea unui acord cu Emiratele şi 13 au votat împotrivă, după mai mult de opt ore de dezbateri în parlament şi un maraton de discursuri, în condiţiile în care peste 100 dintre cei 120 de parlamentari israelieni au luat cuvântul.

Cei 13 parlamentari care s-au opus acordului sunt membri ai Listei Unite a partidelor arabe.

În timpul dezbaterii, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că "acest acord istoric este urmarea unor eforturi continue", exprimând-şi speranța că şi alte ţări din regiune vor semna "alte acorduri de pace".

Netanyahu a mai afirmat că Israelul a avut recent şi pentru prima dată contacte cu o ţară din regiune, însă fără a preciza despre ce ţară este vorba.

Acordul cu EAU şi un altul cu Bahrainul au fost semnate oficial pe 15 septembrie la Washington, cu medierea președintelui american Donald Trump, pentru a face din aceste state din Golf primele ţări arabe care şi-au normalizat relațiile cu Israelul, după Egipt în 1979 şi Iordania în 1994.

Aceste acorduri au fost denunțate de palestinieni drept "o trădare" din partea celor două ţări, în condiţiile în care soluționarea conflictului israeliano-palestinian era până acum considerată o condiţie esențială pentru normalizarea relațiilor între Israel şi statele arabe.

Administrația americană încearcă să convingă şi alte ţări arabe să încheie acorduri de normalizare a relațiilor cu Israel. 

Sursă foto: middleeastmonitor.com

img20008202

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!