ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Concursul de Compoziție și Muzicologie și-a desemnat câștigătorii

12:17 | 16.10.2020 Categorie: Cultură

Chişinău, 16 oct. /MOLDPRES/. Cea de-a XXV-a ediție a Concursului de Compoziție și Muzicologie, organizat ieri seară în format on-line, și-a desemnat laureații, informează MOLDPRES.

Prezent la eveniment, secretarul de stat în domeniul culturii, Andrei Chistol a menționat că Concursul de compoziție și muzicologie are drept scop promovarea celor mai bune creații componistice și muzicologice și are un impact important asupra dezvoltării creației muzicale din R. Moldova. „De-a lungul anilor, concursul a contribuit la o mai cuprinzătoare cunoaștere în rândul artiștilor, precum și a publicului – a creației componistice naționale, dar și o modalitate de integrare a creației în circuitul cultural european”, a subliniat oficialul.

Potrivit președintelui Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova, Paul Gamurari, la ediția concursului din anul curent au fost prezentate șapte creații muzicale și 11 lucrări muzicologice, aparținând compozitorilor și muzicologilor profesioniști, membri ai UCMM. Acestea au fost evaluate de către un juriu în frunte cu compozitorul Marian Stârcea.

Laureații celei de-a XXV-a ediții a Concursului de Compoziție și Muzicologie sunt:

La Compartimentul Compoziție, categoria „Muzică simfonică”: Vladimir Ciolac - Premiul „Vasile Zagorschi”, pentru lucrarea „From Japanese poetry”, Oleg Negruța – Premiul „Valeriu Poleacov”, pentru lucrarea „Fantezie concertantă” și Gheorghe Mustea - Premiul „Pavel Rivilis”, pentru lucrarea „Leagăn de înveșnicire”. La Compartimentul Compoziție, categoria „Muzică de cameră” -Vlad Burlea - Premiul „Gheorghe Neaga” pentru lucrarea „Sound motion Nr.3”. La Compartimentul Compoziție, categoria „Muzică vocală”: Ghenadie Ciobanu - Premiul „Alexei Stârcea” pentru lucrarea „Deux chansons”, pe versuri de Valeriu Matei și Matei Vișniec,  Snejana Pâslari – Premiul „Gavriil Muzicescu”, pentru lucrarea „Sus în vârf la nouă meri”, Nicolae Ciolac – Premiul „Mihail Berezovschi”, pentru lucrarea „Revelație”.

 La Compartimentul Muzicologie, categoria „Monografie” Ion Gagim a luat premiul pentru monografia „Ce este Muzica și cum s-o înțelegem?”, iar la Compartimentul Muzicologie, categoria „Articol științific”: Victoria Tcacenco – premiul „Vladimir Axionov”, pentru articolul „Rap in the Republic of Moldova: some reflections”, Irina Ciobanu-Suhomlin – premiul „Vladimir Axionov”, pentru articolul „Музыкально-драматургическая и семантическая концепция Элегической поэмы Г. Чобану”, Elena Uzun - Premiul „Gleb Ceaikovschi-Mereșanu” pentru culegerea de articole „Moldova. Opera. Balet”, Victor Ghilaș - Premiul „Gleb Ceaikovschi-Mereșanu”, pentru articolul „Condiția muzicii în RSS Moldovenească. Privire retrospectivă. ”, Emilia Moraru - Premiul „Gleb Ceaikovschi-Mereșanu” pentru articolul „The educational dimension of children's choir by Teodor Zgureanu” și Violina Galaicu -  Premiul „Gleb Ceaikovschi-Mereșanu” pentru articolul „Chenoza auctorială în tradiția cântării religioase bizantine.”.

Cu premii speciale s-au ales: Svetlana Badrajan – pentru lucrarea „Memorii. Gleb Ceaicovschi-Mereșanu” și pentru valorificarea, propagarea și documentarea patrimoniului muzical,  Margarita Belâh - premiul „Galina Cocearova” pentru întreaga activitate și Elena Mironenco - premiu pentru promovarea culturii Republicii Moldova la forurile internaționale de profil.

Concursul de compoziție și muzicologie a fost inițiat în 1995 de către compozitorul Ghenadie Ciobanu. Ediția din anul curent a fost organizată de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” și Direcția cultură a Primăriei Municipiului Chișinău.

Sursă foto: MECC

img20008204

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!