ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Armenia şi Azerbaidjanul anunță un "armistițiu umanitar" în Nagorno-Karabah

09:20 | 18.10.2020 Categorie: Externe

Erevan, 18 oct. /MOLDPRES/. Armenia şi Azerbaidjanul au anunţat un "armistițiu umanitar" cu începere de sâmbătă la miezul nopții, potrivit declarațiilor ministerelor de externe ale celor două ţări, notează AFP, citată de AGERPRES și MOLDPRES.

"Republica Armenia şi Republica Azerbaidjan au convenit un armistițiu umanitar cu începere din 18 octombrie, ora locală 00.00", a declarat Ministerul armean de Externe, diplomația azeră confirmând într-o declarație identică.

Este a doua oară când pârțile implicate încearcă să ajungă la un acord de încetare a focului după trei săptămâni de lupte care au făcut sute de morți în Nagorno-Karabah.

Anunțul intervine în contextul în care ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a discutat telefonic în cursul serii cu omologii săi armean şi azer şi a insistat în privința "necesității unei respectări stricte" a armistițiului încheiat sâmbăta trecută la Moscova, potrivit diplomației ruse.

Azerbaidjanul a obținut câștiguri teritoriale în aceste trei săptămâni, dar fără să învingă în bătălia decisivă. Până în prezent, Baku nu a dezvăluit prețul conflictului, nepublicând niciun bilanț militar, material sau uman.

Separatiştii afirmă că au ucis mii de oameni, recunoscând că au fost nevoiți să cedeze teren, dar afirmă că "țin situația sub control". Oficial, ei au pierdut circa 700 de oameni şi majoritatea celor 140.000 de locuitori au fost deplasați.

Pe lângă o potențială criză umanitară, comunitatea mondială se teme de internaționalizarea conflictului, Turcia sprijinind Azerbaidjanul. Armenia, care îi susţine financiar şi militar pe separatiști, este într-o alianță militară cu Rusia, reamintește AFP. 

Sursă foto: globalvoices.org

img20008236

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!