ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Opozanta belarusă Tihanovskaia anunță începerea unor greve pentru răsturnarea președintelui Lukașenko

13:37 | 26.10.2020 Categorie: Externe

Minsk, 26 oct. /MOLDPRES/. Lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, a anunțat luni începerea unor greve pentru răsturnarea de la putere a președintelui Aleksandr Lukașenko, transmite AFP, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

'Din această dimineață, angajați ai întreprinderilor şi uzinelor de stat, din sectorul transporturilor, mineri, profesori şi studenți au intrat în grevă', a scris ea într-un mesaj online prin Telegram, cerându-le totodată compatrioților săi să arate că 'nimeni nu va lucra pentru regimul' de la Minsk. 'Greva în întreprinderile de stat este o pârghie de presiune economică. Iar cea din sectorul privat este un semn de solidaritate din partea fiecăruia, este la fel de importantă', a arătat reprezentanta opoziției.

Aflată în exil în Lituania, Tihanovskaia, în vârstă de 38 de ani, i-a adresat luna aceasta un ultimatum lui Lukașenko: să demisioneze până duminică sau se va confrunta cu o grevă generală.

Presa de opoziție a distribuit luni în rețelele sociale materiale video în care pot fi văzuți zeci de tineri adunați în fața universităților sau ocupându-le în cadrul unor proteste 'sit-in'. Site-ul independent tut.bi a publicat imagini cu muncitori care încetează lucrul şi cu acțiuni de solidaritate în cel puțin patru mari întreprinderi de stat.

'E greu de știut până unde vor merge oamenii, din cauza presiunii mari din partea autorităților', a declarat agenției France Presse liderul Confederației Sindicatelor Democratice Belaruse, Aleksandr Iarociuk, precizând că nu a făcut apel la grevă.

Un purtător de cuvânt al premierului Roman Golovcenko a afirmat pe Facebook că întreprinderile belaruse lucrează normal. AFP a consemnat însă declarația unei protestatare, Natalia Bezrukova, în vârstă de 54 de ani, care susține că este în grevă alături de o parte din colegi.

Elena Veliciko, o patroană în vârstă de 43 de ani aflată în lanțul uman format de zeci de oameni alături de greviști, a anunțat că a încetat şi ea lucrul, avertizând: 'Sunt gata de multe ca să ne recâștigăm dreptul de vot'.

Opoziția din Belarus îi cere lui Lukașenko să renunțe la putere. Aflat la conducerea țării din 1994, liderul în vârstă de 66 de ani a fost reales în 9 august, după un scrutin considerat fraudulos.

Duminică, la Minsk, au protestat împotriva președintelui circa 100.000 de oameni, deși protestatarii din Belarus se confruntă permanent cu presiuni din partea autorităților. Conform unui bilanț al Ministerului de Interne, la manifestațiile care continuă de la alegeri în toată țara au fost efectuate până acum 523 de arestări. 

foto: mstrok.ru

img20008436

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!