ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Contradicțiile chino-americane pot dinamita economia mondială

10:27 | 27.10.2020 Categorie: Externe

Beijing, 27 oct. /MOLDPRES/. Contradicțiile economice și tehnologice dintre SUA și China capătă proporții. Demersurile antichinezești tot mai agresive ale lui Donald Trump creează tensiuni în relațiile economice dintre cele două țări. Sancțiunile americane și învinuirile permanente ale președintelui american în adresa Beijingului afectează și economia mondială, care are un grad înalt de integrare, informează MOLDPRES.

Politica Casei Albe față de China se bazează pe trei acuzații: concurența neloială, furtul de tehnologii și răspândirea intenționată a pandemiei. SUA au început să aplice un șir de sancțiuni marilor companii chineze și, în special, uneia dintre cele mai mari - Huawei. Un demers categoric al Washingtonului s-a manifestat prin părăsirea Organizației Mondiale a Sănătății care, în viziunea lui Trump, este controlată de chinezi.

Deocamdată China reacționează calm la aceste acțiuni americane, însă o declarație recentă a oficialilor de la Beijing a pus mai mulți economiști pe gânduri. China a declarat că e gata să vândă portofoliul uriaș al datoriilor de stat americane, care cifrează aproximativ un trilion de dolari. Acest pas ar avea un impact dezastruos asupra valutei americane, ar afecta majoritatea economiilor avansate și ar crea dezechilibre uriașe în relațiile comerciale. 

Singurul motiv pentru care China ar ezita să facă acest lucru este faptul că și economia chineză ar avea de suferit serios. Însă, deteriorarea în continuare a relațiilor chino-americane nu exclude și un asemenea scenariu extrem de devastator pentru toată lumea.

foto: strategicstudyindia.blogspot.com

img20008455

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!