ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 1300 de pacienți tratați de COVID-19 au donat plasmă

13:36 | 20.11.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 20 nov. /MOLDPRES/. Un număr de 1357 de persoane tratate de COVID-19 au donat plasmă pentru pacienții cu forme grave și extrem de grave, comunică MOLDPRES.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și protecției Sociale /MSMPS/, din sângele colectat au fost asigurate 4631 de doze de plasmă, care au fost distribuite în instituțiile medicale în care se tratează pacienții cu forme grave și extrem de grave de COVID-19.   

Donarea de plasmă convalescentă se face după două săptămâni de la externare, de către persoanele de gen masculin care au fost tratate de COVID-19, cu vârsta cuprinsă între 18-60 ani, care nu au boli cronice: diabet zaharat, boli cardiovasculare și pulmonare, boli ale ficatului și rinichilor.

Persoanele pot dona plasmă atât la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, care dispune de subdiviziuni în Bălți, Cahul și Chișinău, dar și în alte centre de donare. Pentru a putea dona, persoanele vor prezenta copia extrasului eliberat de medicul de familie sau instituția spitalicească, care să confirme că au finalizat cu succes tratamentul împotriva COVID-19.

foto: MSMPS

img20009188

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!