ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Sfârșitul de săptămână va fi caracterizat de frig şi lapoviță

14:31 | 20.11.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 20 nov. /MOLDPRES/. Frig şi ploi cu lapoviță prognozeze meteorologii pentru acest sfârșit de săptămână, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul Hidrometeorologic de  Stat (SHS).

Conform meteorologilor, sâmbătă, 21 noiembrie, în ţară se așteaptă 2-7 grade Celsius, ziua, şi până la minus două grade, noaptea. Cel mai frig se așteaptă să fie la centru şi nord, unde sunt anunţate ninsori slabe şi lapoviță. În sudul țării vom avea doar ploi mai puţin intense.

Duminică se arată să fie fără precipitații, însă afară va fi şi mai frig. Astfel, în ultima zi a acestei săptămâni, valorile termice diurne se vor încadra între 2-7 grade, iar noaptea mercurul termometrelor va coborî până la minus 5 grade Celsius. Ger nocturn de până la 3 grade se așteaptă şi în zona de sud, unde până acum s-au înregistrat temperaturi în jur de zero grade.

Aceleași tendințe termice se vor păstra şi în primele zile ale săptămânii următoare.

Calendarul popular din această perioadă din noiembrie are mai multe semnificații, legate de starea vremii, divinități şi superstiții. „Ultima decadă din luna noiembrie, din punct de vedere religios, are în centru sărbătoarea Sfinților creștini, Arhanghelii Mihail şi Gavriil, marcată pe 21 noiembrie. Se spune că săptămâna când este marcată această sărbătoare, Arhanghelii au puteri ocrotitoare asupra oamenilor şi turmelor de oi.

Totodată, atunci când sunt prăznuiți Arhanghelii, este şi hotarul între toamnă şi iarnă. Oamenii din popor credeau că forțele Necuratului voiau cu orice preț ca iarna să se abată imediat asupra oamenilor, însă Arhanghelul Mihail avea rolul de a opri venirea bruscă a anotimpului rece. În popor, această perioadă mai poartă şi numele de “vara arhanghelilor”, iar vremea este mai caldă decât ar trebui să fie în această perioadă a lunii. În acelaşi timp, tradiția spune că între Sf. Mihail şi Gavriil şi ziua de Crăciun trebuie să aibă loc şi “vara iernii”, adică vreo 3-4 zile călduțe şi binevoitoare”, indică unele surse.

foto: alocapitala.md

img20009195

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!