ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mai mulţi tineri vor genera idei de modernizare a municipiilor Cahul şi Ungheni

14:56 | 20.11.2020 Categorie: Regiuni

Chişinău, 20 nov. /MOLDPRES/. O sută de tineri din Republica Moldova, precum și din afara țării, se întrunesc astăzi la Hackatonul Urban „Orașul tău se schimbă pentru tine. Împreună cu tine”. Timp de trei zile, tineri arhitecți, urbaniști, specialiști IT vor lucra în 23 echipe şi vor genera idei de modernizare smart a centrelor municipiilor Ungheni şi Cahul, iar cele mai bune idei vor fi premiate, unele fiind ulterior transpuse în viață, transmite MOLDPRES.

Echipele participante sunt grupate după regiuni în două evenimente dedicate – pentru Cahul şi Ungheni – care vor fi desfășurate în paralel în regim on-line. Duminică, 22 noiembrie, echipele participante îşi vor prezenta ideile în faţa juriului. Inițiativa este organizată de Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat şi ghidat strategic de Uniunea Europeană, implementat de PNUD şi UNICEF Moldova.

„Modernizarea și revitalizarea arhitecturală a centrelor urbane din ambele regiuni este una din activitățile complexe ale Programului EU4Moldova: Regiuni- cheie. Ea este realizată într-o manieră participativă, oamenii fiind resursele generatoare de idei. Evenimentul lansat astăzi este o continuare logică a concursurilor de idei pentru modernizarea centrelor municipiilor Ungheni şi Cahul, desfășurate în acest an şi la care au fost propuse peste 400 de idei de revitalizare a acestor două centre urbane, dezbaterilor în cadrul conferințelor municipale, precum şi concluziilor formulate de grupurile locale din ambele regiuni ”, susţine Alexandru Pelivan, managerul Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie.

Hackathonul Urban pentru Cahul şi Ungheni vine să identifice cele mai potrivite soluții de modernizare a centrului acestor două municipii pe direcțiile: arhitectură, urbanism, ecologie și durabilitate, soluții smart și antreprenoriat. „Municipiul Cahul este considerat pe bună dreptate capitala de sud a Republicii Moldova. Ne dorim un municipiu cu infrastructură modernă, inteligentă, prietenoasă oamenilor şi naturii. Mă bucur pentru entuziasmul tinerilor de a munci în bază de voluntariat şi a genera soluții moderne de revitalizare a centrului municipiului. Abia aștept să cunosc ideile tinerilor participanți”, a afirmat Nicolae Dandiş, primarul municipiul Cahul. 

Trei echipe ce vor acumula cel mai mare punctaj vor beneficia de premii, gadget-uri smart, în valoare de: premiul 1 – două mii de euro; premiul 2 – o mie de euro şi premiul 3 – şase sute de euro.

Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie” (2019-2024) susține dezvoltarea social-economică inteligentă, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. Programul are un buget total de 23 mln. Euro, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

foto: PNUD

img20009198

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!