ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Teatrul Național ”Eugene Ionesco” va prezenta trei spectacole

17:08 | 13.01.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 13 ian. /MOLDPRES/. Trei spectacole va prezenta  în perioada 15-17 ianuarie Teatrul Național ”Eugene Ionesco”, informează MOLDPES.

Astfel, vineri, 15 ianuarie, la ora 18.30, instituția va oferi publicului spectacolul  ”Capra cea bună, lupul cel rău, iedul cel mic și cumătra  caprei”, comedia muzicală de Matei Vișniec în regia lui Petru Vutcărău.

Potrivit regizorului Petru Vutcărău, Matei Vișniec a scris piesa respectivă ca o continuare la povestea ”Capra cu trei iezi” de Ion Creangă. ”Ceea ce se întâmplă în spectacol practic este o continuare a poveștii. Este o fantezie, o creație a dramaturgului Matei Vișniec. El încearcă să-și imagineze ce s-ar fi putut întâmpla cu personajele principale, cu capra și cu ieduțul, și toată povestea este adusă la cunoștința publicului. Este povestită de iedul cel mic. Tot spectacolul este văzut de către public prin prisma ieduțului mic, a unui copil care încă nu e pregătit pentru viață și încearcă să înțeleagă anumite fenomene și lucruri care se întâmplă cu oamenii maturi și nu le înțelege. Încearcă să apeleze la public în timpul spectacolului, să-i dea niște explicații, pentru că el nu le înțelege”, a precizat regizorul. 

Din distribuție fac parte: Iulia Bordeianu - Capra, Radu Canțâr - Iedul cel mic,  Anatol Guzic -Lupul,  Maria Anton - Lupoaica, Laurențiu Vutcărău - Ursul, Natalia Prodan - Jurnalistul1, Doina Arvat - Jurnalistul2 ș.a.

Sâmbătă, 16 ianuarie, la 18.30, teatrul va prezenta spectacolul ”Iubirea la proști” după un text de Francis Weber, în regia lui M. Chris Nedeea (România). Premiera acestuia a avut loc în 2013. Este vorba de o comedie franceză, cu umor rafinat și replici explozive, unde situațiile absurde și confuziile amuzante se țin în lanț. Pierre, directorul unei edituri franceze, are obiceiul de a participa la dineuri cu proști, un fel de petreceri burgheze la care invitații vin însoțiți de un „prost” spectaculos, care nu știe că îi revine onoarea și plăcerea de a fi bătaia de joc a participanților la dineu preț de o seară. În seara cu pricina, Pierre se îmbolnăvește și nu mai merge la dineu, unde era așteptat împreună cu François Pignon, un jovial și binevoitor conțopist, pasionat de modele în miniatură din chibrituri, care urma să joace rolul prostului. Și îl joacă, dar nu la dineu, ci acasă la Pierre, unde totul devine imprevizibil, totul se încurcă, înaintând spre un deznodământ în efect de domino.

Duminică, 17 ianuarie, la 18.30, publicul este așteptat la spectacolul ”Oscar și Tanti Roz” de Eric Emmanuel Schmitt, în regia lui Petru Vutcărău. Oscar, un băiat de 10 ani, bolnav de leucemie, își petrece în spital ultimele 12 zile din viața sa. Chiar dacă nimeni nu are curajul să i-o spună în față, băiatul știe că va muri. Singura care-i intră în voie este Tanti Roz, o infirmieră bătrână, neîntrecută în născocit povești moderne, adevărate lecții de viață. Ea îi dă copilului ideea să trăiască fiecare zi ca și cum ar fi zece ani și-l învață să-i scrie epistole lui Dumnezeu ca să se simtă mai puțin singur. Întregul spectacol este un vârtej de emoții amestecate: revoltă și resemnare în același timp, regret, iubire, speranță, durere, furie și înțelegere. Toate acestea se manifestă de multe ori asupra persoanelor din jurul lui Oscar, însă adevăratul destinatar este, de fapt, destinul.

Din distribuție fac parte: Tanti Roz - Ala Menșicov, Oscar - Silviu Boinceanu, Tatăl lui Oscar - Laurenţiu Vutcărău, Doctorul Duserdolff - Andrei Sochircă/Anatol Guzic, Mama lui Oscar - Galina Lazarenco, Peggy Blue - Valeria Garțan, Mama lui Peggy Blue - Iulia Bordeianu /Iuliana Vornicescu, Tatăl lui Peggy Blue - Stanislav Cotrobai, Rezidenți: Natalia Prodan, Doina Arvat, Radu Canțâr, Maxim Chiriac și Maria Anton.

Spectacolele vor avea loc cu respectarea măsurilor de rigoare pentru prevenirea contaminării cu SARS-CoV2.

 

foto: afisa.md

img21000175

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!