ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Macedonia caută în disperare vaccinuri împotriva Covid-19

19:21 | 23.02.2021 Categorie: Externe

Skopje, 23 feb. /MOLDPRES/. Macedonia de Nord se consideră o victimă colaterală a strategiei europene de vaccinare. Campania de vaccinare a început la o scară foarte redusă în această țară balcanică, relatează MOLDPRES cu referire la AGERPRES.

Ministrul macedonean Bujar Osmani a declarat cu vădit regret că ''Uniunea Europeană a transmis un mesaj rău lăsând regiunea (Balcanilor) fără vaccin''.

Campania de vaccinare anti-COVID-19, a început în Macedonia de Nord datorită unei donații de câteva mii de doze de vaccin Pfizer/BioNtech primită din partea Serbiei, dar nu beneficiază de mecanismul de achiziții comune al UE.

Macedonenii speră în acest timp să primească în luna martie vaccinuri AstraZeneca prin intermediul mecanismului global COVAX. ''Am plătit în avans anul trecut 800.000 de doze prin acest sistem şi am făcut de asemenea un contract direct cu Pfizer, dar încă nu am primit nimic'', spune cu regret şeful diplomației nord-macedonene. Prin urmare, ''încercăm să securizăm vaccinuri chinezești'', 200.000 de doze de vaccin Sinopharm fiind așteptate la sfârșitul acestei luni, precizează el.

În regiune, numai Serbia a început o vaccinare pe scară extinsă, în urma acordurilor încheiate direct cu companiile farmaceutice.

foto: xinhuanet.com

img21001405

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!