ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comisia pentru Situații Excepționale va revizui interdicția de a ieși în parcuri

20:46 | 05.04.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 5 apr. /MOLDPRES/. Prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi, președintele Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), a declarat astăzi după ședința Centrului unic de comandă a stării de urgență că decizia de a interzice ieșirile în spatii verzi, parcuri şi terenuri, a fost „nu foarte bine gândită” şi urmează să fie revizuită la următoarea întrunire a CSE, transmite MOLDPRES.

„Recunosc, în calitate de președinte al CSE, că a fost o decizie nu foarte bine gândită, în condiţiile când municipiile Chişinău şi Bălți nu sunt în izolare totală. Îmi asum responsabilitatea pentru acest fapt, iar la următoarea ședință a Comisiei pentru Situații Excepționale vom revizui această decizie”, a spus Aureliu Ciocoi.

Totodată, premierul în exercițiu a dat explicații şi pe marginea altui subiect care a stârnit neînțelegeri şi reacții negative în societate. Este vorba de interzicerea circulației şi deplasărilor între orele 23.00 şi 5.00, în municipiile Chişinău şi Bălți.

„Introducerea orei marțiale nu vine să limiteze drepturile noastre, ci are scopul să prevină abuzurile, să reducă întrunirile în familie, cu prietenii, să responsabilizeze oamenii, determinându-i să se autoizoleze în propriile case. Este o măsură nu foarte confortabilă, dar absolut necesară”, a explicat oficialul.

Premierul a mai menționat că de la instituirea stării de urgență, pentru nerespectarea acestei prevederi din Dispoziția nr.1 din 1 aprilie a CSE, au fost întocmite „doar patru procese-verbale” faţă de angajați ai serviciilor de taxi. "Acest număr mic de procese-verbale nu poate să nu bucure, înseamnă că lumea respectă", a relevat președintele Comisiei.

În alt context, Aureliu Ciocoi a făcut o trecere în revistă pe diverse segmente în ceea ce ține de mobilizarea şi antrenarea tuturor instituțiilor şi autorităților responsabile de gestionarea stării de urgență. „Urmărim şi monitorizăm cifrele din fiecare zi privind infectarea cu COVID-19 şi în funcţie de situație vor fi luate măsurile necesare. Deocamdată, chiar dacă numărul de îmbolnăviri s-a redus, rămâne alarmant faptul că nu se diminuează numărul de decese, de cazuri extrem de grave, precum şi numărul de pacienţi intubați”, a specificat premierul interimar.

„Centrul unic de comandă a stării de urgență se va întruni de două ori pe săptămână, însă şi de fiecare dată când va fi cazul. Totodată, în cadrul acestui centru vom organiza o celulă intersectorială, constituită din reprezentanți ai instituțiilor şi entităților care au atribuție la gestionarea crizelor pandemice”, a conchis prim-ministrul în exercițiu Aureliu Ciocoi.

Starea de urgență este decretată în Republica Moldova pentru perioada 1 aprilie – 30 mai.

img21002576

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!