ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Actrița Onorina Tănase Burlacu: ”Am adus căldură în scenă”

08:17 | 06.04.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 6 apr. /MOLDPRES/. După ce a pornit pe urmele tatălui său, regretatul actor Anatol Burlacu, Artist Emerit, actrița Onorina Tănase Burlacu, care a jucat circa 50 de roluri dramatice, a fost numită la sfârșitul lunii noiembrie 2020 în funcția de director general interimar al Teatrului Național ”Vasile Alecsandri” din Bălți. ”Primul gând managerial mi-a fost să fac căldură în scenă. De 30 de ani, de când a fost dată în exploatare clădirea teatrului, nu s-au făcut investiții în repararea sistemului de încălzire a scenei”, a afirmat noul manager al teatrului bălțean, citat de MOLDPRES.

Întrebată de agenție, cum se încadrează funcția de director în acest tumult de creativitate, Onorina Tănase Burlacu a afirmat că a considerat și consideră că o face de dragul teatrului și actorilor. Astfel, a început de la repararea sistemei de încălzire. ”Actorii pe timp de iarnă înghețau în scenă, fie la repetiții sau la spectacol. Acel frig l-am simțit pe pielea mea. Am rezolvat această problemă, pe care o consideram a fi urgentă pentru calitatea jocului nostru actoricesc. Astfel, în colaborare cu „Cet Nord”, am realizat proiectul de înlocuire a caloriferelor vechi din perimetrul scenei”, a subliniat managerul instituției.

Concomitent, Onorina Tănase Burlacu a pus accentul pe înnoirea repertoriului. Pentru că în 2021 instituția celebrează 200 de ani de la nașterea dramaturgului Vasile Alecsandri, se cerea montarea unei piese a clasicului nostru. „Agachi Flutur” în versiunea regizorului Sandu Cozub a fost piesa aleasă. Piesa este deja montată și premiera ei a fost prezentată pe 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului.

”Actualmente avem în montare o poveste atât pentru copii, cât și pentru maturi a lui David Almond, un autor britanic, laureat al premiului internațional ”Hans Christian Andersen”. De ce această piesă? Sperăm să fie de bun augur în Moldova. Și este o istorie despre cum realizăm zborul viselor noastre. În perspectivă mai avem planificate și alte montări, dar nu le divulg... Odată cu numirea în funcție a noului director artistic, ceea ce s-a întâmplat de curând, e vorba de actorul Pavel Lupăcescu, candidatura lui fiind aprobată de Minister, vom da start unei noi politici repertoriale și nu numai”, a subliniat Onorina Tănase Burlacu.

Onorina Tănase Burlacu s-a născut pe 6 aprilie 1979 în orașul Bălți. Este absolventă a Universității de Stat „Alecu Russo”, Facultatea de Muzică și Pedagogie Muzicală, specialitatea Actorie. În 2013-2015 a studiat la Academia de Administrare Publică, master în Științe Politice, specializarea Administrare Publică. Din 1998 este angajată în trupa Teatrului Național „Vasile Alecsandri”. Actrița Onorina Tănase Burlacu a plăzmuit zeci de roluri în spectacole, moștenind harul actoricesc de la părintele său, Anatol Burlacu. Pe parcursul activității sale teatrale, ea a completat vocația cu arta comunicării pe plan public.

img21002577

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!