ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Regizorul și pedagogul Iustin Scarlat își sărbătorește cea de-a 80-a aniversare

16:00 | 06.04.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 6 apr. /MOLDPRES/. Regizorul și pedagogul Iustin Scarlat, coordonator al teatrelor de amatori din țară, Maestru în Artă, a împlinit astăzi 80 de ani, informează MOLDPRES.

S-a născut la 6 aprilie 1941, în satul Cetireni, raionul Ungheni. După absolvirea școlii medii din satul natal (1948- 1959), a fost numit director al Casei de Cultură din localitate. Și-a făcut studiile la Școala Pedagogică din Călărași și la Institutul de Stat al Artelor „Gavriil Musicescu” din Chișinău, specialitatea conducător al colectivului artistic.

În anul 1968 este angajat în funcția de regizor, șef al Sectorului teatral al Casei Republicane de Creație Populară a Ministerului Culturii din Republica Moldova. Concomitent, deține și funcția de regizor al Teatrului „Contemporanul”. În 1975 este numit inspector superior la Direcția artelor a Ministerului Culturii. În 1977 a fost transferat la Institutul de Stat al Artelor „Gavriil Musicescu”, în funcția de decan al Facultății Teatrale.

Ulterior ocupă câteva funcții, de decan, prorector, șef al Secției studii cu frecvență redusă și formare continuă la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. În perioada anilor 1999-2010 a coordonat activitatea teatrelor de amatori din țară în cadrul Centrului Național de Creație Populară. Profesor universitar la Catedra de regie, teatru, show și manifestări publice (2015).

În anul 2001, lui Iustin Scarlat i s-a conferit titlul onorific de maestru în artă. Om Emerit, laureat al Festivalului Unional al Artelor de Amatori, Eminent al Învățământului Public.

img21002599

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!