ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Au fost selectate primele companii care vor beneficia de finanțare pentru ecologizare

16:21 | 06.04.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 6 apr. /MOLDPRES/. Prima ședință a Comitetului de coordonare al Programului de ecologizare a întreprinderilor mici şi mijlocii (ÎMM) s-a desfășurat astăzi la Ministerul Economiei şi Infrastructurii (MEI). În cadrul acesteia au fost examinate și selectate 17 întreprinderi care vor beneficia de granturi mici de până la două sute de mii de lei pentru ecologizarea afacerilor în cadrul celei de-a doua etape a programului, transmite MOLDPRES.

În cadrul acestei etape, ÎMM vor fi susținute financiar pentru implementarea acțiunilor de ecologizare de valoare mică, care va constitui până la 70% din valoarea proiectului investițional fără TVA, dar nu va depăși două sute de mii de lei.

Mijloacele financiare nerambursabile vor fi transferate de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) după investirea resurselor proprii ale ÎMM și prezentarea documentelor justificative. Alocarea mijloacelor financiare nerambursabile poate fi realizată în maxim două tranșe, după cum urmează: prima tranșă – 70% din suma finanțării nerambursabile se acordă după ce beneficiarul va investi contribuția proprie de 30%, conform proiectului investițional; a doua tranșă – 30% din suma finanțării nerambursabile este transferată beneficiarului după prezentarea documentelor confirmative privind efectuarea investiției din prima tranșă acordată de ODIMM, conform proiectului investițional.

Din cele 17 companii selectate spre finanțare, șapte activează în domeniul serviciilor, opt ÎMM își desfășoară activitatea în sectorul industrial, iar două sunt din domeniul agroalimentar.

Programul de ecologizare a ÎMM a fost aprobat prin Hotărâre de Guvern, în noiembrie 2019, cu o perioadă de pilotare de 36 de luni, iar implementarea proiectului presupune un buget estimativ în valoare de 60 de milioane de lei. Proiectul este implementat de ODIMM în coordonare cu Ministerul Economiei și Infrastructurii. Acțiunile Programului sunt finanțate din bugetul de stat al Republicii Moldova și susținute prin intermediul Proiectului EU4Environment, finanțat de Uniunea Europeană.

foto: blog.rosabon-finance.com

img21002601

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!