ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție în memoria ex-primarului de Chișinău Nicolae Costin este deschisă la Biblioteca Națională

08:34 | 07.04.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 7 apr. /MOLDPRES/. La Biblioteca Națională a Republicii Moldova este deschisă, începând de astăzi, expoziția de documente cu genericul „Nicolae Costin – fruntaș al Mișcării Naționale din Basarabia. 85 ani de la naștere”, în memoria ex-primarului de Chișinău, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Elena Pintilei, directorul instituției, a menționat că scopul expoziției este de a propaga adevărul istoric despre înaintașii renașterii naționale, despre unul dintre fondatorii și liderii Mișcării de Renaștere Națională, primul primar democrat după 1989 – Nicolae Costin.

Potrivit sursei citate, în expoziție sunt prezentate 45 de documente: enciclopedii, ediții periodice, materialele Secției de ideologie a CC al PC RSSM oferite de către Arhiva Națională a Republicii Moldova, fotografii ș.a.

Nicolae Costin s-a născut la 7 aprilie 1936, la Peciște, Rezina. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității de Stat din Moldova. A fost învățător la Peciște, profesor universitar la Institutul Pedagogic „A. Russo” din Bălți și la Universitatea de Stat din Moldova. A semnat 35 de publicații științifice în domeniul sociologiei. În anii 1990-1994 a fost primar de Chișinău și deputat în primul Parlament al R. Moldova.

A fost coautor al Declarației de Independență a Republicii Moldova (27 august 1991) și al primei Constituții a țării noastre. De numele său este legată schimbarea la față a Chișinăului sovietic. A susținut revenirea la limba română și alfabetul latin, la tradițiile naționale în învățământ și cultură. A contribuit, împreună cu ministerele din Republica Moldova, la deschiderea Liceelor Româno-Englez „Mircea Eliade”, Româno-Francez „Gheorghe Asachi”, Româno-Italian „Dante Alighieri” și Român-German „Mihail Kogălniceanu”, precum și a bibliotecilor, inclusiv de carte românească „Onisifor Ghibu” și „Transilvania”.

A participat la elaborarea legii cu privire la limba de stat. A contribuit la readucerea limbii române în administrația publică locală. Este Cetățean de Onoare al municipiului Botoșani, România. O stradă din Chișinău și alta din Iași îi poartă numele. Nicolae Costin s-a stins din viață la 16 februarie 1995 la Chișinău.

Expoziția va fi deschisă până la 7 mai.

img21002609

img21002609

img21002609

img21002609

img21002609

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!