ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Orașul Leova va beneficia de canalizare modernă cu susținerea UE

10:33 | 07.04.2021 Categorie: Regiuni

Chişinău, 7 apr. /MOLDPRES/. Circa șapte sute de gospodării din orașul Leova vor avea acces la un sistem de canalizare centralizat, ca urmare a construcției a 13,5 km de rețele interne. Noile conducte sunt construite în cadrul unei măsurii investiționale, susținută financiar de Uniunea Europeană, transmite MOLDPRES.

Startul lucrărilor de construcție în cadrul acestui proiect, implementat de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud și Proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova" (MSPL), a fost dat în luna octombrie 2020. Or, până în prezent, rețeaua de canalizare este construită în proporție de 50 la sută, fiind montate parțial căminele de vizitare, iar circa 60% din numărul planificat de consumatori au fost racordați la noua rețea de canalizare.

De asemenea, de către operatorul economic contractat a fost montată stația de pompare a apelor uzate prefabricată, complet echipată, care, în scurt timp, urmează a fi testată și pusă în funcțiune.

„Lucrările se desfășoară în regim normal, fără abateri de la graficul de execuție. Cu acordul administraţiei publice locale, au fost efectuate unele lucrări de tăiere a învelișului asfaltic pe o porțiune cu o lungime de 60 de metri. Asfaltul decopertat a fost transportat spre reutilare la compania locală de drumuri. Antreprenorul a precizat că în mare parte, lucrările de branșare a consumatorilor au fost executate pe drumuri preponderent din pietriș”, conform ADR Sud.

"Existența unui sistem de canalizare coerent condiţionează calitatea mediului înconjurător şi implicit a vieţii. Prin intermediul acestui proiect, Uniunea Europeană asigură suportul pentru îmbunătățirea vieții moldovenilor, contribuind la o mai bună infrastructură de alimentare cu apă și de canalizare în mediul rural. Grație investițiilor europene, cetățenii din Regiunea de Dezvoltare Sud vor avea acces la servicii publice de calitate, moderne și durabile de aprovizionare cu apă și sanitație", a relevat Maria Culeșov, directorul ADR Sud.

Proiectul „Extinderea sistemului de canalizare din orașul Leova. Construcția stației de pompare a apelor uzate din orașul Leova" este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de ADR Sud și proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova". MSPL este finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) Moldova în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

foto: ADR Sud

img21002614

img21002614

img21002614

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!