ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președinta Comisiei Europene a fost umilită la o întrevedere cu șeful statului turc

11:32 | 07.04.2021 Categorie: Externe

Ankara, 7 apr. /MOLDPRES/. Pe 6 aprilie, la Ancara, capitala Turciei, a avut loc o întrevedere dintre președintele Turciei Recep Erdogan, președintele Consiliului European Charles Michel, şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. În sala de întâlnire a avut loc un moment stânjenitor, pentru că şefa executivului comunitar, singura femeie dintre oficiali, nu a avut alocat un scaun alături de cei doi bărbaţi, relatează MOLDPRES cu referire la AGERPRES.

Toți cei care au urmărit înregistrarea video cu întâlnirea celor trei lideri au văzut cum Michel şi Erdogan se așază pe cele două scaune alocate, în timp ce Von der Leyen pare nesigură în legătură cu locul unde ar trebuie să se așeze.

Şefa Comisiei Europene a rămas în picioare uitându-se la cei doi, făcând un gest cu mâna dreapta şi părând a spune un 'eh'.

În cele din urmă i s-a oferit un loc pe o canapea aflată la câţiva metri distanţă, vizavi de ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, care ocupă un rang inferior în protocolul diplomatic obişnuit. Majoritatea observatorilor au calificat acest incident ca fiind unul intenționat, prin care șeful statului turc a subliniat locul și rolul femeii în societatea turcească.

După întâlnire, Von der Leyen nu a făcut nicio referire directă la incident, dar şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu situaţia drepturilor femeilor în Turcia. "Sunt profund îngrijorată de faptul că Turcia s-a retras din Convenţia de la Istanbul", le-a spus ea jurnaliştilor.

Recent, Turcia s-a retras din acordul european privind protejarea femeilor și copiilor.

foto: portal.ieu-monitoring.com

img21002615

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!