ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost editat un Ghid privind utilizarea îngrășămintelor verzi în condiții de secetă

09:14 | 08.04.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 8 apr. /MOLDPRES/. Un ghid de buzunar cu tema „Îngrășăminte verzi în condițiile de secetă ale Republicii Moldova” a fost editat recent cu suportul Programului american Farmer-to-Farmer. Acesta este destinat fermierilor mici şi mijlocii care cultivă în câmp cereale, legume şi boboase sau sunt specializați în culturi de grădină şi seră, însă multe din informații sunt relevante pentru toți producătorii agricoli, transmite MOLDPRES.

Publicația conține date despre caracteristicile culturilor ce se pretează ca îngrășăminte verzi, legătura dintre secetă şi acest tip de fertilizare, factorii care afectează asimilarea azotului de către leguminoase, funcția îngrășămintelor verzi, alegerea acestora şi încadrarea lor în rotaţia culturilor.

„De asemenea, sunt oferite idei de combinare a culturilor folosite pentru fertilizarea solului, exemple de îngrășăminte verzi în rotație, precum şi sfaturi utile legate de estimarea conținutului de azot. Secțiunea „Unde se încorporează îngrășămintele verzi în rotația culturilor” include câteva exemple de utilizare a acestor îngrășăminte pentru diverse sisteme agricole”, conform autorilor.

Îngrășămintele verzi sunt plante cultivate pentru a fi încorporate sub formă de masă verde în sol cu rolul de fertilizanţi. Acestea conţin cantităţi mari ale celor mai importante trei macroelemente – azot, fosfor și potasiu  – ușor de asimilat de culturile agricole şi fără efect de distrugere a microorganismelor din sol.

Conţinutul ghidului şi mai multe infografice cuprinse în publicaţie au fost elaborate pe bază de voluntariat de expertul Hans Kandel de la Universitatea din Dakota de Nord, SUA, în cadrul Programului „Farmer-to-Farmer”, implementat de CNFA (Cultivating New Frontiers in Agriculture) Moldova cu susținerea financiară a Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională.

foto: agro.basf.ro

img21002636

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!