ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Zelenski cere pentru Ucraina statut de membru NATO și UE

12:32 | 16.04.2021 Categorie: Externe

Kiev, 16 apr. /MOLDPRES/. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, cere o aderare cât mai curând posibilă a ţării sale la NATO şi UE, ținând cont de ameninţările ruse şi îi îndeamnă pe europeni, în special pe omologul său francez, Emmanuel Macron, să treacă de la vorbe la acţiuni, relatează MOLDPRES.

În ajunul întrevederii sale cu Macron și cu participarea Angelei Merkel prin videoconferință, Zelenski a menționat că țara sa "nu poate sta la nesfârşit în sala de aşteptare a UE şi NATO".

"A sosit timpul să mărim viteza, să fim invitaţi să aderăm la UE şi NATO", a adăugat el, denunţând o "agresiune violentă" a Rusiei împotriva ţării sale.

Aproape de o lună, ciocnirile s-au înmulţit între Kiev şi separatiştii proruşi din Donbas (estul Ucrainei), în timp ce zeci de mii de soldaţi ruşi și tehnică militară performantă sunt desfăşurate în apropiere.

Comunitatea internațională se teme că Moscova încearcă să o forţeze să comită o eroare, încercând să justifice astfel o operaţiune armată. La rândul său, Kremlinul susţine că "nu ameninţă pe nimeni" şi denunţă în schimb "provocările" ucrainene şi activităţile "ameninţătoare" ale NATO.

Volodimir Zelenski a lansat un apel, mai ales omologului său francez, care se prezintă ca un campion al Uniunii Europene.

"Dacă UE şi Emmanuel Macron ne consideră cu adevărat un membru al familiei europene, trebuie să acţioneze în consecinţă. Este timpul să nu mai vorbim şi să luăm decizii", a subliniat el.

Zelenski regretă faptul că omologul său francez are "relaţii mai bune" cu Vladimir Putin, decât cu el. "Mai ales în acest moment, când Ucraina are nevoie într-adevăr de sprijin european", a spus președintele ucrainean.

foto: profile.ru

img21002857

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!