ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitorul Constantin Dragomir: ”Fiecare om de artă pune o părticică din suflet în creația sa”

18:08 | 16.04.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 16 apr. /MOLDPRES/. Poetul, traducătorul și editorul Constantin Dragomir consideră că fiecare om de artă, fie poet, scriitor, pictor sau sculptor, atunci când creează, pune o părticică din suflet în creația sa și, în același timp, încearcă să privească la opera sa dintr-o altă perspectivă – ochiul celui ce citește sau privește. ”Este foarte necesar acest lucru pentru a fi mai bine înțeles, pentru a stimula curiozitatea, pentru că curiozitatea îl menține pe om în viață”, a afirmat scriitorul, citat de MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Constantin Dragomir a menționat că, în prezent, în proces de elaborare, revizuire și reeditare se află cărțile sale „Roua sufletului”, „Cartea cu minuni”, Bunicuța cu povesti”, „Copii și păpădii”, „Poezii mici-mici pentru veverițe și arici” și „Enciclopedia cu zâmbete”.

”Pregătesc pentru editare alte cărți noi: trei cărți de poezie de autor, o culegere de sonete, o carte nouă de versuri pentru copii, o ediție antologică care include cele mai frumoase poezii pentru copii, cartea a II-a a ”Enciclopediei cu zâmbete”, o ediție biobibliografică de autor, scriu, traduc, elaborez un jurnal de creație, redactez cărți semnate de alți autori etc.”, a precizat Constantin Dragomir.

Scriitorul a afirmat că cele trei enciclopedii pentru copii „Cartea cu minuni”, Bunicuța cu povesti”, „Copii și păpădii”, cuprind poezii, proză, comicsuri, ghicitori, cimilituri, teste pentru cei mici. ”Sunt cărți pentru copii,  pe care aceștia trebuie să le citească creator, să găsească un răspuns, o soluție. Acestea sunt ca niște abecedare pentru clasele primare. ”Enciclopedia cu zâmbete”  cuprinde poezii, snoave și anecdote. Este o carte pentru a descreți fruntea copilului și de a-l abate de la bancurile de prost gust. În acest sens, am inclus aici și pilde filosofice din antichitate. Păcat că pandemia, dar și penuria financiară, ne încurcă să edităm la timp cărțile noastre, care sunt așteptate mai cu seamă de micii noștri cititori. Copilul întotdeauna trebuie să țină în mână o carte de valoare, cartea sa de învățătură”,  a mai spus cunoscutul poet.

Constantin Dragomir s-a născut la 20 noiembrie 1948 în satul Marinici, raionul Nisporeni. În 1971 a absolvit Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Filologie, specializarea Jurnalistică. A fost redactor la Teleradio-Moldova, redactor-șef al Redacției pentru copii și tineret la Editura „Literatura Artistică”, director al Editurii „Făt-Frumos”, redactor-șef al Editurii „Prut Internațional” și director al Editurii „Dragodor”. În 1977 a debutat editorial cu volumul de versuri „Roua sufletului”. S-a afirmat mai mult prin literatura pentru copii. În 1980 editează prima sa carte pentru copii „Vrei să-ți spun o poezie?”, urmată de volumele „Alt pământ pe lume nu-i”, „Greul pământului”, „Toată lumea face baie”, „Colorăm – ne distrăm”, „Enciclopedia cu zâmbete” ș.a.  A tradus din literatura universală clasică și contemporană (Abe Kobo, Lewis Carrol, Maurice Careme, Vitezslav Nezval ș.a.). Constantin Dragomir este laureat al mai multor prestigioase premii literare.

img21002868

img21002868

img21002868

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!