ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova va cumpăra peste 2 milioane de doze de vaccin anti-COVID prin intermediul COVAX

18:00 | 16.04.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 16 apr. /MOLDPRES/. Comitetul național de coordonare a imunizării împotriva COVID-19 s-a întrunit astăzi și a aprobat cantitatea de 2.074.742 doze de vaccin care urmează să fie achiziționate prin intermediul mecanismului de cost-sharing al platformei COVAX, comunică MOLDPRES.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, la data de 30 decembrie 2020, R. Moldova a remis către COVAX cererea prin care a solicitat acoperirea a 50% din populație cu doze de vaccin împotriva COVID-19, dintre care 20% oferite gratuit, iar 30% prin intermediul mecanismului de cost-sharing cu prețuri preferențiale acordate Republicii Moldova.

Totodată, s-a luat decizia de a fi achiziționate 100.000 doze de vaccin împotriva COVID-19 de tip CoronaVac, prin procedura de contractare directă.

Specialiștii au argumentat procurarea unei cantități mai reduse de vaccin CoronaVac în contextul acoperirii populației cu vaccin în proporție de 50% prin intermediul platformei COVAX, recepționării mai multor loturi de vaccin drept donații, dar și negocierii continue cu producătorii de vaccin.

Totodată, membrii Comitetului au examinat opțiunea de a achiziționa o cantitate suplimentară de vaccin Sputnik V, adițional la cele 182.000 doze care urmează a fi recepționate cu titlu de donație. În context, aceștia au decis solicitarea ofertei comerciale a producătorului de vaccin Sputnik V de la Fondul de Investiții Directe al Federației Ruse, pentru 700.000 doze de vaccin Sputnik V.

Conform Planului Național de Imunizare anti-COVD-19, Republica Moldova își propune să imunizeze împotriva noului coronavirus circa 70% a populației.

foto simbol

img21002869

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!