ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova va primi sâmbătă 178 mii de doze de vaccin anti-COVID

20:19 | 16.04.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 16 apr. /MOLDPRES/. Republica Moldova va beneficia sâmbătă de două loturi de vaccin sub formă de donaţie. Primul şi cel mai important este în volum de 130 de mii de doze de Astra Zeneca, oferit generos de Guvernul României, ce vine prin mecanismul european de protecţie civilă. Tot mâine, pe Aeroportul Chişinău se așteaptă un avion cu 48 de mii de doze de vaccin Astra Zeneca, prin platforma COVAX. Până la sfârșitul lunii curente vom beneficia şi de livrarea donației convenite cu partenerul chinez, a anunţat în această seară prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi, transmite MOLDPRES.

După şedinţa Centrului unic de comandă a stării de urgenţă, premierul a făcut mai multe declaraţii legate de procesul de imunizare din ţară, achiziţionarea vaccinurilor împotriva COVID-19 prin platforma COVAX, donaţiile de vaccin ş.a.

„Am văzut diverse ştiri care tratează completamente eronat ceea ce s-a decis la Comitetul național de coordonare a imunizării împotriva COVID-19, de aceea vin cu anumite precizări în acest sens. Astfel, cert este că Ministerul Sănătăţii este în proces de achiziţionare a unui lot de o sută de mii de vaccin CoronaVac, de la un producător din China. Acesta este un lucru cert, pe care îl confirm oficial”, a spus Aureliu Ciocoi.

Totodată, oficialul a reiterat că pe platfoma COVAX ţările membre beneficiază de 20 la sută din necesarul imunizării naţionale sub formă de donaţie, iar 30% din necesar se oferă la preţ convenabil, cel de la producător. „Prin urmare, s-a decis că pe platforma COVAX Republica Moldova urmează să achiziționeze peste două milioane de doze de vaccin disponibil, pentru că pe această platformă nu noi alegem vaccinul pe care vrem să-l achiziționăm, ci luăm ceea ce este disponibil, noi urmând să achităm valoarea loturilor oferite în caz că le acceptăm”, a menţionat premierul în exerciţiu.

Şeful Cabinetului demisionar de miniştri a mai anunţat că „au fost demarate discuţii cu producătorul Moderna pentru posibilitatea achiziţionării a 1,5 milioane de doze de acest vaccin”. „Subliniez – este vorba de discuţii. La fel, din categoria discuţiilor este şi solicitarea de la Fondul de investiţii directe din Federaţia Rusă, care are drept de proprietate asupra vaccinului Sputnik-V, să ne informeze care ar fi condiţiile lor pentru eventuala achiziţie a şapte sute de mii de doze de acest vaccin. Pe româneşte asta înseamnă că se discută, încă nu se negociază. Suntem în aşteptare ca să vedem care sunt condiţiile propuse atât de Moderna, cât şi de fondul din Rusia. Nu este vorba de procurare, ci doar de tatonări”, a relevat Aureliu Ciocoi.

În prezent, de primul rapel de vaccin împotriva COVID-19 au beneficiat peste 82 de mii de cetăţeni din ţara noastră, iar de cel de-al doilea rapel - 9476 de cetăţeni. Conform premierului, „anume această cifră poate fi considerată ca cifră a cetăţenilor imunizaţi, deoarece imunizarea are loc doar după al doilea rapel”.  

Potrivit Planului Național de Imunizare anti-COVD-19, Republica Moldova își propune să imunizeze împotriva noului coronavirus circa 70% a populației.

img21002874

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!