ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cazul Navalnîi va fi discutat de urgență de diplomații europeni

19:24 | 18.04.2021 Categorie: Externe

Berlin, 18 apr. /MOLDPRES/. Cazul Navalnîi va fi discutat de miniştrii de externe ai UE luni, 19 aprilie, a anunţat guvernul german, care împreună cu Franţa îndeamnă autorităţile ruse să-i acorde îngrijiri medicale principalului opozant al Kremlinului, relatează MOLDPRES cu referire la AGERPRES.

"Cu prilejul reuniunii de mâine de la Bruxelles, miniştrii de externe ai UE vor discuta despre situaţia lui Navalnîi", a declarat şeful diplomaţiei germane Heiko Maas pentru cotidianul german Bild.

Ministrul de externe german le-a cerut "urgent" autorităţilor ruse să-i asigure un "tratament medical adecvat" opozantului rus, dată fiind degradarea "foarte preocupantă" a stării sale de sănătate.

De asemenea, șeful diplomației germane a subliniat ca Aleksei Navalnîi, deţinut în prezent într-o colonie penitenciară, trebuie "să aibă acces la medici în care are încredere", adăugând că "dreptul său la îngrijiri medicale trebuie să-i fie garantat fără întârziere".

Și ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a lansat un mesaj similar, declarându-se "extrem de preocupat" de starea de sănătate a opozantului şi evocând "responsabilitatea majoră" a preşedintelui Vladimir Putin. Şeful diplomaţiei franceze a lăsat să planeze şi ameninţarea unor noi sancţiuni europene.

Navalnîi a încetat să se alimenteze pe 31 martie pentru a protesta împotriva condiţiilor proaste de detenţie. În vârstă de 44 de ani, el a supravieţuit la limită otrăvirii cu un agent neurotoxic care l-a adus în comă. El a acuzat Kremlinul şi serviciile de securitate ruse că sunt responsabile pentru atac, ceea ce acestea au negat.

Chiar dacă medicii apropiaţi de opozant au cerut sâmbătă să li se permită să-l vadă imediat, temându-se că acesta ar putea suferi oricând un atac cardiac letal, autoritățile ruse refuză orice solicitare.

foto: thestatesman.com

img21002890

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!