ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Leonid Popescu: ”Am deschis o expoziție de pictură și grafică la Telenești”

19:12 | 30.04.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 30 apr. /MOLDPRES/. Artistul plastic Leonid Popescu, Artist al Poporului, a deschis recent o expoziție personală de pictură și grafică în incinta Consiliului raional Telenești, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Leonid Popescu a menționat că expoziția a fost deschisă la solicitarea șefului secției raionale de cultură, Pavel Casian, și aceasta cuprinde 34 de lucrări de pictură și grafică. ”Mulțumesc pentru invitația de a reveni la baștină atât lui Pavel Casian, precum și președintelui raionului, Mariana Ombun, directorului Școlii de arte plastice ”Nicolae Moisei” din localitate, Svetlana Caprian și altor personalități din raionul meu de baștină. Expoziția va fi vernisată mai târziu la Biblioteca publică raională din Telenești și va fi una permanentă”, a precizat cunoscutul pictor.

În prezent, Leonid Popescu lucrează la cel de-al cincilea roman al său –”Tragedie pozitivă”, care e pe sfârșite, ilustrat tot de către el – cu 25 de lucrări de grafică. Totodată, în această perioadă el a continuat lucrul asupra romanului ”Deportări din Valea Răutului”, despre bunicii săi, care au fost deportați în Siberia. ”În același timp, mă pregătesc de o expoziție personală care va fi vernisată la Centrul Expozițional ”Constantin Brâncuși” al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova. De asemenea, am de gând să vizitez Egiptul, Grecia și sunt solicitat de către niște prieteni în Israel, cu o serie de lucrări ale mele de grafică și de pictură-ulei”, a mai spus Leonid Popescu.

Scriitorul și pictorul a afirmat că ”Deportări din Valea Răutului” este un roman scris în baza întâmplărilor reale povestite de consăteni și bunica sa. Romanul ”Tragedie pozitivă” este o dramă scrisă pe baza faptelor reale ale Basarabiei de Sud, centrul Basarabiei de azi între Nistru și Prut, despre Bucovina cu cetățile și bisericile de la Hotin, Cetatea Albă și Chilia, despre Maramureșul Voievodal cu eroi pe viu  în scenele din dreapta Tisei.

Potrivit  președintelui Uniunii Scriitorilor din Moldova Arcadie Suceveanu, Leonid Popescu a realizat picturi în biserici și mănăstiri din R. Moldova, România, Rusia şi Ucraina. „Una dintre marile realizări ale sale o constituie faptul că, împreună cu o echipă de artiști plastici, pe care a format-o, a pictat interiorul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”, a remarcat Arcadie Suceveanu.

Leonid Popescu s-a născut la 22 martie 1953 în satul Sărătenii Vechi, raionul Telenești. A absolvit Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” din Chișinău și Facultatea de Design – grafică industrială a Institutului de Arte și Design din Harkov, Ucraina. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici și membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova. A avut expoziții în țară și peste hotare. A semnat romanele ”La porțile mării”, ”E pustie Slatina fără tine” și ”Drumuri printre ziduri”. În 2001 a fost distins cu titlul onorific „Maestru în Arte”, în 2013 cu ”Ordinul de Onoare” și în 2016 cu titlul onorific ”Artist al Poporului”. Leonid Popescu are lucrări în colecții publice și private din țară și de peste hotare.

img21003217

img21003217

img21003217

img21003217

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!