ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Recurs la istorie: 2 mai

07:50 | 02.05.2021 Categorie: Societate

2 mai 907 - A murit țarul bulgar Boris I, numit de asemenea și Boris Mihail. A fost rege al Bulgariei între anii 852- 889 și primul ei monarh creștin. A fost botezat Mihail în anul 864, în onoarea împăratului bizantin Mihail al III-lea, nașul său.

2 mai 1497 - În călătoria sa spre continentul american pornește navigatorul genovez Giovani Caboto.

2 mai 1519 - A încetat din viață, la vârsta de 67 de ani, Leonardo da Vinci, celebrul pictor, sculptor, inginer și arhitect renascentist. 

2 mai 1536 - La Londra, regina Anne Boleyn a Angliei este arestată și închisă sub acuzația de adulter, incest, trădare și vrăjitorie.

2 mai 1635 - La Paris, se deschide Jardin Royal des plantes médicinales, grădina regală de plante medicinale. Grădina a fost plantată sub instrucțiunile medicilor regelui Ludovic al XIII-lea, Jean Hérouard și Guy de La Brosse. Cinci ani mai târziu, ea a fost pusă la dispoziția publicului.

2 mai 1660 - S-a născut celebrul compozitorul italian Alessandro Scarlatti.

2 mai 1666 - Un ispisoc al lui Duca Vodă al Moldovei pomenește pentru prima oară despre târgoveții din Chişinăi.

2 mai 1772 - S-a născut Novalis, ilustru poet german.

2 mai 1808 - A început în Spania așa numitul Război Peninsular, după o revoltă a madrilenilor împotriva ocupației franceze.

2 mai 1816 - La Londra are loc căsătoria dintre Léopold de Saxa-Coburg și Prințesa Charlotte Augusta de Wales, moștenitoarea Prințului Regent George al Regatului Unit.

2 mai 1869 - La Paris se deschide un loc de divertisment muzical sub numele de Folies Trévise. Se va dezvolta ca un teatru de vodevil și cabaret și va deveni cunoscut sub numele de Folies Bergère.

2 mai 1874 - Din închisoarea Waldheim este eliberat vestitul Karl May, unde a ispășit o condamnare la închisoare pentru vagabondaj.

2 mai 1927 - Louis Bromfield obține premiul Pulitzer pentru Toamna timpurie.

2 mai  1938 - Premiul Pulitzer pentru eseul Orașul nostru este obținut de Thornton.

2 mai 1945 - Iosif Stalin anunță căderea Berlinului. Generalul Helmuth Weidling semnează predarea Berlinului către Armata Roșie în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

2 mai 1949 - Premiul Pulitzer este obținut de Arthur Miller pentru Moartea unui comis voiajor.

2 mai 1953 - În Iordania, Hussein I, în vârstă de 17 ani, urcă pe tron după ce a fost proclamat rege la 11 august a anului precedent din cauza unei boli nervoase a tatălui său Talal.

2 mai 1955 - Tennessee Williams obține Premiul Pulitzer pentru dramaturgie pentru Pisica pe acoperișul fierbinte.

2 mai 1960 - Caryl Chessman, condamnat la moarte în SUA, este executat, după opt amânări. Cazul a declanșat o dezbatere la nivel mondial asupra pedepsei cu moartea, pentru că persista îndoieli asupra făptașului.

2 mai 1964 - Are loc prima ascensiune a Shishapangma, al paisprezecelea munte ca înălțime din lume și cel mai mic dintre cei de peste opt mii de metri.

2 mai 1969 - Nava britanică Queen Elisabeth 2 a efectuat primul voiaj, spre New York.

2 mai 1980 - Papa Ioan Paul al II-lea își începe vizita pe continentul african.

2 mai 1989 - Începe implozia lagărului socialist. Ungaria și-a deschis frontiera cu Austria și a început demontarea gardului de sârmă ghimpată de la Hegyeshalom. Începutul căderii Cortinei de Fier.

2 mai 1997 - Tony Blair este învestit ca prim-ministru al Marii Britanii.

2 mai 2004 - Membrii partidului de dreapta Likud, condus de premierul israelian, Ariel Sharon, au respins, în cadrul unui referendum, planul israelian de separare unilaterală a teritoriilor palestiniene.

2 mai 2004 - Premierul polon Leszek Miller a demisionat din funcție, cabinetul său fiind dizolvat. Președintele Poloniei, Aleksander Kwasniewski, l-a numit oficial în aceasta funcție pe Marek Belka și a învestit noul guvern, social-democrat.

2 mai 2011 - Teroristul Osama bin Laden este ucis de către membrii unor forțe speciale americane din Abbottabad, Pakistan, în cursul operațiunii cu numele de cod Operațiunea Neptune Spear.

2 mai 2021 - Paștele Ortodox.

img21003198

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!