ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Necrolog IURIE SADOVNIC (14 decembrie 1951 - 7 iunie 2021)

19:42 | 08.06.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 8 iun. /MOLDPRES/. La 7 iunie 2021 s-a stins subit din viață Iurie Sadovnic - îndrăgit interpret de muzică ușoară și folk, compozitor și cantautor de succes. A plecat, lăsându-ne ca moștenire ceea ce a avut mai drag și mai de preț - muzica și cântecu-i „fără moarte”.

Iurie Sadovnic s-a născut pe 14 decembrie 1951 în satul Jura, raionul Râbniţa. A fost solist al mai multor ansambluri vocal-instrumentale - „Haiducii din Susleni”, „Haiducii” de la Institutul de Arte (1968-1973), „Sonor” (1973-1976), „Contemporanul” (1977-1981) şi „Bucuria” (1980-1983), toate constituind etape firești în devenirea formaţiei care l-a înscris pentru totdeauna în galeria marilor Artiști - „Legenda” (1983-1996).

De-a lungul carierei artistice, a evoluat pe diverse scene de acasă și din lume, dar și pe scenele improvizate din sutele de sate ale Moldovei. A fost mereu alături de oameni, pășind în ritmul timpului și al evenimentelor ce ne-au marcat pe toți în ultimii 30 de ani. Era o prezență activă la Cenaclul „Dialog” de la Uniunea Scriitorilor, iar în piesele sale nu o dată s-a regăsit vibrația vremurilor și a încercărilor prin care a trecut țara noastră.

„Mi-e dor de tine, mamă” și „Faţa pâinii”, „Andrii Popa” și „Demnitate”, „Drago! O, Tee” și „Oglinda clipelor”, „Meditație” și „Cât trăim pe-acest pământ”... Sunt doar câteva dintre şlagărele cu care Iurie Sadovnic va rămâne în istoria muzicii naționale și pe care le-a adunat în albumele „Legenda”, „Enigmatica femeie”, „Masa de piatră”, „În limba ta” (pe versuri de Grigore Vieru), „Liniştea patriei mele”. A trăit în și din poezie, inspirându-se din marii poeți ai neamului. Din această inspirație s-a născut și propriul volum de poezie „Am să plec în codrul verde” (1999). Iar cel din urmă album, intitulat simbolic „Evadare”, a devenit între timp testamentul regretatului om de artă.

Pentru meritele deosebite în dezvoltarea artei muzicale, în activitatea de creație și contribuția la procesul de renaștere națională, Iurie Sadovnic a fost distins cu titlurile onorifice Artist Emerit (1984) și Artist al Poporului (2011), cu medaliile „Meritul Civic” (1993) și „Mihai Eminescu” (2000), și cu „Ordinul Republicii” (2015). 

Exprimăm sincere condoleanțe familiei îndurerate, tuturor celor ce l-au iubit și apreciat. Veșnică să-i fie amintirea. 

Maia SANDU, Preşedintele Republicii Moldova

foto: Ciao.ro

img21004106

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!