ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Poetul Petru Dudnic ar fi împlinit 80 de ani

10:24 | 10.06.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 10 iun. /MOLDPRES/. Poetul, publicistul și scenaristul Petru Dudnic ar fi împlinit astăzi 80 de ani, informează MOLDPRES.

S-a născut în 1941 în satul Iacobstal (azi Lazo, raionul Ștefan Vodă), judeţul Tighina. Și-a făcut studiile la Institutul Pedagogic ,,Ion Creangă” din Chișinău (1957-1958) (azi Universitatea Pedagogică de Stat ,,Ion Creangă”), instituție pe care n-a absolvit-o. Ulterior a absolvit Cursurile Superioare de Literatură „Maxim Gorki” de la Moscova în anul 1981.

A activat în calitate de redactor la Radio Moldova, redacția pentru tineret ,,Luceafărul”. S-a consacrat scrisului și poeziei. A publicat în presa republicană și cea moscovită. A debutat cu placheta de versuri „Infinitul e aproape”, în 1968. A semnat și alte volume de versuri, printre care: „Răvașe din zbucium”, „Infinitul aproape”, „Revărsarea culorilor”, „Se-ntorcea la vatră tata”, „Văzduh pentru suflet”, precum și cărţile de publicistică „Lumina palmelor tale”, „Cu numele tău pe buze”, „Planeta frăţiei” ș. a.

În calitate de scenarist, a colaborat cu Studioul „Telefilm-Chișinău”. A semnat scenariul la filmul artistic de scurt metraj „Poemul despre Soltâs”. Membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova. A fost laureat al Premiului Tineretului din R. Moldova.

A decedat la 6 noiembrie 1984, la Chișinău.

img21004131

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!