ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comisia Unificată de Control s-a reunit în ședință

17:32 | 10.06.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 10 iun. /MOLDPRES/. Comisia Unificată de Control s-a reunit la 10 iunie în ședință în orașul Bender, relatează MOLDPRES. 

Biroul politici de reintegrare a relatat pentru agenție că părțile au continuat dezbaterile inițiate la reuniunea precedentă de către delegația Republicii Moldova cu privire la prezența ilegală a așa-numiților „grăniceri” în Zona de Securitate sub aspectul pericolului creat de aceștia pentru libera circulație și alte drepturi fundamentale ale cetățenilor.

Amintim că printr-un document difuzat la 27 mai curent delegația Republicii Moldova a solicitat suportul reprezentanților Federației Ruse, Ucrainei și ai Misiunii OSCE pentru a relua examinarea acestei probleme, a evalua obiectiv situația și a elimina din Zona de Securitate toate structurile neatribuite Forțelor Mixte de Menținere a Păcii.

Exponenții Tiraspolului au refuzat includerea acestui subiect pe ordinea de zi și au prezentat un răspuns în scris la adresarea din 27 mai a Delegației Chișinăului, încercând să tergiverseze luarea unei decizii de către Comisie.

Cu toate acestea, delegația Republicii Moldova va înainta problema pe agenda următoarelor ședințe ale Comisiei pentru a determina îndepărtarea „grănicerilor” și a zdruncina intențiile Tiraspolului de a-și trasa un „hotar” în Zona de Securitate.

Cu referire la alte subiecte actuale este de menționat aprobarea raportului Comandamentul Militar Întrunit privind situația în Zona de Securitate în intervalul 2 – 8 iunie curent, dar și a altor 8 rapoarte pentru perioadele anterioare.

La solicitarea părții moldovenești, Comisia a confirmat în funcție un nou observator militar.

În contextul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie curent, delegația Republicii Moldova a informat celelalte componente ale Comisiei Unificate de Control despre decizia Comisiei Electorale Centrale din 5 iunie 2021 de a organiza în localitățile din Zona de Securitate secții de votare pentru alegătorii din regiunea transnistreană.

În acest sens, Delegația Republicii Moldova s-a adresat către copreședinții și alți reprezentanți ai Comisiei Unificate de Control pentru a nu admite acțiuni care ar putea periclita buna desfășurare a procesului electoral. Apelul a fost făcut în vederea asigurării unor condiții adecvate pentru activitatea funcționarilor electorali și observatorilor acreditați, precum și pentru participarea liberă a cetățenilor la votare. Discutarea acestor aspecte va continua la nivelul grupului de lucru pentru activitatea organelor de drept care funcționează în cadrul Comisiei Unificate de Control.

img21004145

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!