ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ucraina și Polonia consideră că Nord Stream 2 este o amenințare pentru Europa Centrală

10:56 | 22.07.2021 Categorie: Externe

Kiev, 22 iul. /MOLDPRES/. După ce Germania și SUA au ajuns la un compromis asupra Nord Stream 2, Polonia și Ucraina au calificat acest proiect drept o amenințare pentru securitatea energetică a Europei Centrale, relatează MOLDPRES cu referire la Digi24.

„O astfel de decizie creează noi ameninţări pentru Ucraina şi Europa Centrală, la nivel politic, militar şi energetic”, au declarat într-un comunicat comun miniştrii de Externe ai Ucrainei şi Poloniei, Dmitro Kuleba şi Zbygniew Rau.

Washingtonul și Berlinul au anunţat miercuri, 21 iulie, un acord pentru a pune capăt disputei lor pe tema controversatului gazoduct Nord Stream 2.

Statele Unite şi Germania pot declanșa noi sancţiuni în cazul unui derapaj al Moscovei în utilizarea acestui proiect şi se angajează să încerce să compenseze pierderile Ucrainei, care va fi privată de o parte din tranzitul de gaze ruseşti prin viitorul gazoduct.

„Dacă Rusia va încerca să utilizeze energia drept armă sau va comite alte acte agresive faţă de Ucraina, Germania se angajează, în acest acord cu noi, să ia măsuri la nivel naţional şi să exercite presiuni pentru adoptarea unor măsuri eficiente la nivel european, inclusiv sancţiuni pentru limitarea capacităţilor de exporturi ruseşti spre Europa în sectorul energetic”, a declarat un oficial al Departamentului de Stat al SUA.

foto: nordnews.md

img21005283

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!