ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chișinău va avea loc Reuniunea Teatrelor Naționale Românești, ediția a VI-a

16:51 | 14.09.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 14 sep. /MOLDPRES/. Mai multe colective teatrale din R. Moldova, România și Serbia vor participa la cea de-a șasea ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, care se va desfășura la Chișinău, în perioada 15-26 septembrie, în cadrul celei de-a 100-a stagiuni a Teatrului Național ”Mihai Eminescu”, informează MOLDPRES.

În cadrul unei conferințe de presă de astăzi, directorul TNME, Petru Hadârcă, a menționat că evenimentul este organizat sub înaltul patronaj al Președintelui R. Moldova, Maia Sandu și al Președintelui României, Klaus Iohannis și marchează deschiderea stagiunii a 100-a a Teatrului Național ”Mihai Eminescu”. Totodată, evenimentul are loc sub egida Ministerelor Culturii din România și R. Moldova. ”Reuniunea Teatrelor Naționale Românești este o punte culturală care unește două maluri ale Prutului și va aduce în fața iubitorilor de teatru montări recente atât ale teatrului-gazdă, cât și ale altor colective prestigioase din România”, a subliniat Petru Hadârcă.

Potrivit sursei citate, ediția din acest an este în memoria regretatului actor Ion Caramitru, ex-ministru al Culturii din România, fost director al Teatrului Național ”I. L. Caragiale” din București, decedat recent, care a construit mai multe poduri culturale între cele două maluri de Prut. Totodată, vocea lui va răsuna în mai multe spectacole radiofonice, inclusiv în spectacolul ”Undeva în Transilvania”, autor - Mirel Taloș. În total, vor fi audiate șase spectacole radiofonice, patru ale Teatrului Național Radiofonic (București) și două - ale Teatrului la microfon, Radio Moldova. 

La eveniment și-au anunțat participarea: Teatrul Național “I. L. Caragiale” Bucureşti, Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iaşi, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Teatrul Național Târgu Mureş cu ambele trupe română şi maghiară, Teatrul de Stat Constanţa, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” Timişoara, Teatrul Național „Eugene Ionesco”, Teatrul Național Satiricus “I. L. Caragiale”, Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, Bălţi, Teatrul „Luceafărul”, Teatrul „Alexei Mateevici”, Teatrul Fără Nume, Teatrul „B. P. Hasdeu”, Cahul, Centrul de Cultură „George Apostu” Bacău, Centrul de Arte „Coliseum”, Teatrul Naţional Radiofonic (Bucureşti), precum şi Teatrul la microfon, Radio Moldova. 

”Astfel, pe lângă teatrele naționale românești, am invitat și celelalte teatre din Moldova, ca să sărbătorim împreună  Centenarul Teatrului Național ”Mihai Eminescu”. Reuniunea va fi inaugurată mâine, 15 septembrie, la 18.30, cu premiera spectacolului ”Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal” de Matei Vișniec în regia lui Cristian Hadji-Culea”, a mai spus Petru Hadârcă.

Prezent la eveniment, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a menționat că instituția pe care o conduce va susține toate proiectele importante și valorase inițiate anterior, inclusiv Reuniunea Teatrelor Naționale Românești. ”În acest an, cu o evoluție pandemică nefastă, noi încercăm să depunem toate eforturile pentru a nu periclita buna desfășurare a Reuniunii, pentru a asigura accesul publicului în mod sigur la spectacole, la produsul de creație de înaltă calitate”, a accentuat oficialul.

În continuare au mai luat cuvântul secretarul literar al instituției-gazdă, Larisa Turea, președintele Institutului Cultural Român din București, Mirel Taloș și directorul Institutului Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chișinău, Valeriu Matei.

Pentru organizarea Reuniunii Teatrelor Naționale Românești a fost alocată de la buget suma de 400 000 lei, iar Institutul Cultural Român a acordat peste 100 de mii de euro.

Prima ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești a avut loc în 2014, iar inițiatorul proiectului este Petru Hadârcă.

img21006739

img21006739

img21006739

img21006739

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!