ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Șeful Statului Major din SUA consideră că Trump a fost aproape de a declanșa un război nuclear împotriva Chinei

14:27 | 15.09.2021 Categorie: Externe

Washington, 15 sep. /MOLDPRES/. Șeful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley a fost atât de îngrijorat de sănătatea mentală a lui Donald Trump în ultimele zile ale mandatului său, încât a luat măsuri în secret pentru a evita un război cu China, relatează MOLDPRES cu referire la Agerpres.

Conform unui fragment din cartea generalului Mark Milley, apărută recent, acesta i-a telefonat omologului său chinez pentru a-l asigura că Statele Unite nu vor ataca China.

Spicuiri din carte, publicate de Washington Post şi CNN, demonstrează că generalul Milley i-a pus pe adjuncţii săi să promită că nu vor asculta imediat niciun ordin extrem de la Donald Trump, în special privind utilizarea armei nucleare, după înfrângerea electorală a preşedintelui republican la 3 noiembrie.

În timpul campaniei electorale prezidențiale serviciile americane de informaţii considerau că China califica drept iminent un atac american. Șeful Statului Major i-a telefonat generalului Li Zuocheng de două ori: la 30 octombrie, cu puţin înainte de alegerile prezidenţiale americane, şi la 8 ianuarie, la două zile după asaltul partizanilor lui Donald Trump asupra Capitoliului de la Washington și l-a asigurat că SUA nu va desfășura operațiuni militare împotriva Chinei.

Totuși, generalul Milley a reunit Statul Major pentru a sublinia că, dacă Donald Trump ordonă o lovitură nucleară, el este cel care trebuie să fie informat mai întâi. Generalul le-a cerut tuturor ofiţerilor reuniţi să confirme că au înţeles corect.

El i-a mai cerut directorului CIA din acea perioadă, Gina Haspel, şi şefului serviciului de informaţii militare, Paul Nakasone, să supravegheze orice comportament instabil al lui Donald Trump.

Acest moment foarte tensionat din istoria recentă a SUA demonstrează cât de fragilă poate fi în anumite momente democrația și cât de importante sunt mințile treze care judecă la rece cele mai tensionate clipe ale relațiilor internaționale.

Foto: EPA

img21006751

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!