ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministerul Mediului anunță că nivelul apei în râul Nistru corespunde normelor

12:33 | 20.09.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 20 sep. /MOLDPRES/. În contextul speculațiilor din ultima perioadă, despre presupusa secare a fluviului Nistru din cauza Complexului Hidro Energetic (CHE) Nistrean, Ministerul Mediului anunță că “nivelul apei în Nistru corespunde normelor, insulițele sunt un fenomen anual obișnuit, iar tratativele cu Ucraina decurg într-un cadru constructiv”, comunică MOLDPRES.

Într-un comunicat emis de instituție se spune că măsurătorile recente efectuate pe Nistru indică o situație normală a regimului hidrologic de cca 120-130 m3/s (indicatorul minim necesar fiind de 100 m3/s). Nivelul apei la stația de pompare a apei de la Coșernița se menține stabil mai sus, sau egal, față de nivelul minim necesar pentru exploatare.

Conform sursei citate, bancurile de mâl, insulele acoperite cu vegetație și insulele submerse despre care se vorbește în presă, reprezintă un fenomen anual caracteristic de la sfârșitul verii - începutul toamnei.

Ministerul anunță că “subiectul tratativelor cu partea Ucraineană ține, în special, de impactul CHE Nistrean în cazul în care se va crește capacitatea lui cu încă trei turbine. Nu există niciun studiu de impact asupra mediului, după cum prevăd procedurile stipulate în Convenția privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier, cunoscută sub denumirea de Convenția Espoo. La ultima ședință a Comisiei Nistrene, partea moldovenească a solicitat efectuarea unui astfel de studiu”.

„Tratativele între Republica Moldova și Ucraina reprezintă, în primul rând, o activitate comună de gestionare rațională a apei pe Nistru. Este un proces de durată, complicat și normal de stabilire a unui numitor comun în vederea utilizării resurselor naturale, amplasate pe teritoriul a două și mai multe state. În experiența internațională a diplomației apelor au existat tratative ce au durat și zeci de ani. Un acord însă, care să reglementeze funcționarea CHN Nistrean din perspectiva protecției fluviului Nistru și asigurării cu apă de calitate și în cantitate suficientă pentru utilizatorii de apă din aval din ambele state, este și în interesul R. Moldova, și al Ucrainei în aceeași măsură”, se mai spune in comunicat.

Foto: apelemoldovei.gov.md

img21006888

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!