ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Xi Jinping a avut un discurs împăciuitor la Adunarea Generală ONU

10:58 | 22.09.2021 Categorie: Externe

New York, 22 sep. /MOLDPRES/. Preşedintele Xi Jinping a reiterat marţi, în discursul pronunţat în cadrul sesiunii Adunării Generale a ONU de la New York, că China va furniza lumii până la sfârşitul anului două miliarde de doze de vaccin anti-COVID-19, relatează MOLDPRES cu referire la AGERPRES.

Șeful statului chinez a prezentat acest angajament într-o intervenţie video înregistrată în care a subliniat intenţiile paşnice ale Chinei în relaţiile internaţionale şi a afirmat că ţara sa nu-i va invada sau hărţui niciodată pe alţii şi nici nu va căuta hegemonia.

Xi Jinping a mai anunţat că Beijingul nu va construi noi proiecte energetice pe bază de cărbune în străinătate.

"China va intensifica sprijinul acordat altor ţări în ceea ce priveşte dezvoltarea energiei verzi şi cu emisii scăzute de dioxid de carbon şi nu va construi noi proiecte energetice pe bază de cărbune în străinătate".

Oficialul chinez nu a furnizat detalii, însă, în funcţie de modul în care va fi aplicată, această măsură ar putea limita semnificativ finanţarea centralelor pe cărbune din ţările în curs de dezvoltare.

China a fost supusă unor mari presiuni diplomatice pentru a pune capăt finanţărilor de acest tip în străinătate, deoarece aceasta ar putea facilita la nivel global îndeplinirea obiectivele de reducere a emisiilor de carbon stabilite prin Acordul de la Paris.

Și în continuare China rămâne a fi cel mai mare emiţător de gaze cu efect de seră din lume, depinde încă foarte mult de cărbune pentru nevoile sale interne de energie.

Beijingul a repetat promisiunile făcute anul trecut privind atingerea unui vârf al emisiilor de dioxid de carbon înainte de 2030 şi neutralitatea carbonului înainte de 2060.

De această dată liderul chinez  a ocolit tema spinoasă a rivalităților cu SUA.

În opinia părții chineze este necesar "să fie respinsă practica formării unor cercuri mici sau cea a jocurilor cu sumă zero", o posibilă referire la forumul QUAD (SUA, Australia, India, Japonia).

China s-a arătat îngrijorată în legătură cu intensificarea cursei înarmărilor în regiune după ce SUA, Marea Britanie şi Australia au anunţat o nouă alianţă de securitate în zona indo-pacifică, AUKUS, care va oferi Australiei tehnologia şi capacitatea de a lansa submarine cu propulsie nucleară.

Foto: breakinglatest.news

img21006944

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!