ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție dedicată celor 30 de ani de relații diplomatice dintre Republica Moldova și România a fost deschisă în capitală

13:54 | 25.11.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 25 nov. /MOLDPRES/. Biblioteca Națională, Ministerul Culturii, Ambasada României în Republica Moldova, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, au organizat astăzi expoziția-eveniment „Republica Moldova – România: 30 de ani de relații diplomatice”, care vine să consemneze 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între ambele maluri ale Prutului, informează MOLDPRES.

În debutul evenimentului, directorul instituției, Elena Pintilei a menționat că scopul expoziției este de a promova relațiile bilaterale dintre Republica Moldova și România în cei 30 de ani de Independență, importanța valorificării spațiului istoric, lingvistic și cultural comun, parteneriatul strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, prin documentele și publicațiile periodice din colecțiile BNRM.

”Documentele sunt expuse în două compartimente tematice, care oferă prilejul de a consemna 30 de ani de relații diplomatice dintre țări: România și Republica Moldova, spațiu istoric, lingvistic și cultural comun - reflectă istoria comună a românilor de pe ambele maluri ale Prutului prin documente din colecțiile BNRM (letopisețe, cărți vechi și rare); spațiul lingvistic și limba vorbită, rădăcinile culturale comune (religia, folclorul, datinile, tradițiile și obiceiurile poporului român); parteneriat strategic între Republica Moldova și România - include documente ce reflectă politica externă și cooperarea bilaterală; experiența României în procesul integrării europene; parteneriatul strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. În cadrul evenimentului a fost organizată și expoziția „Istoria costumului diplomatic românesc”, care vine să accentueze caracterul special al relațiilor bilaterale dintre România și Republica Moldova”, a mai spus Elena Pintilei.

În mesajul său de salut, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a menționat că România a fost primul stat care a recunoscut independența Republicii Moldova. ”Relația noastră nu se termină la acești 30 de ani. Avem o relație de sute de ani cu România și avem multe de învățat din această istorie a relațiilor diplomatice românești”, a accentuat oficialul.

În context, Ambasadorul Românei la Chișinău, Daniel Ioniță a afirmat că 30 de ani de relații diplomatice dintre cele două țări reprezintă puțin la scara istoriei, dar la nivel personal este extrem de mult. ”Este vârsta unei generații care a simțit și trăit în spirit european. Între R. Moldova și România există relații de parteneriat solid”, a remarcat diplomatul român.

La rândul său, Veaceslav Dobândă, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, a mulțumit României pentru suportul solid acordat Republicii Moldova în procesul de integrare europeană. ”30 de ani au constituit un parcurs sinusoidal cu diverse evenimente politice care se întâmplă în relațiile diplomatice și politice dintre două țări. Cu România avem un parteneriat strategic de integrare europeană, avem un acord de asociere de integrare europeană și o foaie de parcurs pentru dezvoltarea relațiilor noastre bilaterale”, a constatat Veaceslav Dobândă.

Expoziția cuprinde circa 250 de documente, printre care: Letopisețele Țării Moldovei de Mihail Kogălniceanu; Letopisețul Logofătului Miron Costin (1594-1662); „Elemente de matematică”, prima carte de matematică în limba română cu alfabet de tranziție – cea mai veche carte din expoziție, publicată la Iași în 1838; Bucoavna moldovenească, 1909 și Carte de citire cu ştiințe din gramatica moldovenească, 1910, ale Arhimandritului Gurie Grosu, care sunt printre primele cărți de învățătură în limba română pentru școlile basarabene ș.a.

Expoziția va fi deschisă până la sfârșitul lunii decembrie.

România a fost prima țară care a recunoscut independența Republicii Moldova, imediat după proclamarea independenței noului stat (27 august 1991). Relațiile diplomatice, la nivel de ambasadă, au fost stabilite la data de 27 august 1991. Ambasada României a fost prima reprezentanță diplomatică deschisă de un stat în capitala Republicii Moldova, la Chișinău (și-a început activitatea la 20 ianuarie 1992). Până în luna iunie 1993 a fost condusă la nivel de însărcinat cu afaceri a.i. Primul ambasador al României a fost acreditat la Chișinău în luna iunie 1993. Primul ambasador al Republicii Moldova la București a fost acreditat în luna ianuarie 1992.

img21009056

img21009056

img21009056

img21009056

img21009056

img21009056

img21009056

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!