ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Transportatori din ţară cer majorarea tarifelor la călătorie

14:09 | 25.11.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 25 nov. /MOLDPRES/. Mai mulți transportatori, membri ai Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA), au protestat astăzi, în centrul capitalei, cerând revizuirea tarifelor pentru transportul de pasageri, transmite MOLDPRES.

Asociația a remis un demers către Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale /MIDR/, în care cere intervenția autorităților și majorarea tarifelor pentru călătorii.

La rândul său, ministerul susţine că, în urma mai multor întâlniri între ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, secretarul de stat pe domeniul transportului, Mircea Păscăluță, și reprezentanții unor asociații din domeniul transportului rutier raional și interraional, transportatorii au prezentat solicitări de a dubla sau chiar a tripla tariful aplicabil pentru călătoriile de pasageri - de la 1,37 lei/km la 1,85 lei/km.

„Tariful de bază este de 60 de bani/km/pasager, pentru autovehiculele de categorie de confort clasa II și 70 de bani/km/pasager, pentru autovehiculele de categoria de confort clasa I. Acest preț a fost stabilit la sfârșitul anului 2019, devenind aplicabil începând cu 2020. Din 2020, toți transportatorii au avut dreptul de a aplica un tarif de 70 de bani. Majorarea tarifului din 2019 (cu 14 bani - clasa II sau 30% și 22 bani - clasa I sau 45%) a avut drept scop motivarea transportatorilor de a investi în parcul auto și de a asigura un nivel de siguranță și confort adecvat transportului de pasageri. În acest scop a fost instituită, inclusiv obligativitatea de a trece procedura de clasificare de confort”, explică ministerul Infrastructurii.

În context, MIDR menționează că „aproape 80% din autobuzele antrenate în transportul de pasageri au o vârstă de peste 16 ani. Doar 3,2% din autovehicule antrenate în transportul de pasageri au o vârstă de până la 10 ani. 45% din autovehicule, aproape jumătate din tot transportul de pasageri, au o vârstă de peste 20 de ani”.

De asemenea, ministerul a afirmat că „lucrează la elaborarea unor noi politici tarifare, ce vor avea menirea de a asigura eficientizarea serviciilor regulate de transport persoane și combaterea traficului ilicit de pasageri, inclusiv reglementarea clară a tarifelor aplicate serviciilor de autogară”. Printre acestea se numără implementarea Sistemului de management integrat „e-Bilet”; „e-Monitorizare GPS”; „e-Autotest” şi elaborarea Programului național de reînnoire a parcului de autobuze/autocare antrenate în deservirea serviciilor regulate în trafic național etc.

“Ca ministru responsabil de domeniul transporturilor, una dintre principalele mele preocupări este ca oamenii să beneficieze de servicii de transport sigur, comod și accesibil, iar prețul achitat pentru serviciile de transport să fie unul corect și care corespunde realităților actuale. Din discuția despre tarife nu putem ignora nevoia ca transportatorii să investească mult mai serios în modernizarea autovehiculelor, așa cum prevede legea. Respect dreptul transportatorilor de a protesta și îi asigur, ca și până acum, că rămân deschis la dialog pentru a găsi o soluție în interesul tuturor în ceea ce privește tarifele”, a relevat vicepremierul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, în mesajul său de astăzi către grupul de transportatori și cetățeni.

img21009057

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!