ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Etnograful și muzeograful Varvara Buzilă a lansat o carte despre cămașa cu altiță

16:46 | 14.05.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 14 mai. /MOLDPRES/. O carte intitulată „Retorică vestimentară: cămașa cu altiță”, semnată de doctorul în filologie Varvara Buzilă, conferențiar universitar, cercetător științific coordonator,  a fost lansată astăzi la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, informează MOLDPRES.

Evenimentul a avut loc în cadrul sărbătorii Zilei Internaționale a Muzeelor și Nopții Europene a Muzeelor, ediția 2022, cu genericul „Forța Muzeelor”. În carte sunt descrise 101 cămăși din colecția Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală și sunt prezentate nouă replici ale cămășilor inspirate din patrimoniul muzeal. Autoarea cărții, Varvara Buzilă, cercetează de câteva decenii portul tradițional, publicând articole, studii și lucrări de amploare. Datorită ei și colaborării cu reprezentanții din domeniul culturii, cu etnografi, meșteri populari și ziariști, a fost inițiată organizarea Zilei Naționale a Portului Popular, instituită prin Hotărârea Parlamentului nr. 194 din 19.11.2015 și sărbătorită anual, în ultima zi de duminică a lunii iunie.

Cămașa cu altiță este cea mai expresivă haină, din punct de vedere artistic, ea constituie un reper identitar esențial al neamului românesc, iar acest eveniment vine să susțină dosarul multinațional „Arta cămășii cu altiță - element de identitate culturală în România și Republica Moldova”, depus la 29 martie 2021, de către România, împreună cu Republica Moldova, pentru înscrierea elementului în Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial a umanității UNESCO.

Lansarea cărții a fost însoțită de un program artistic susținut de către interpreți de folclor.

Varvara Buzilă s-a născut la 19 noiembrie 1955 în satul Trebujeni, raionul Orhei. A studiat la Facultatea de Jurnalism, Universitatea de Stat din Chișinău (1975-1980). A susținut doctoratul în filologie, specialitatea folclor, la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (1998). Își începe activitatea de muzeograf în 1983, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău, unde, în perioada 2006-2019 a fost secretar științific, iar din 2020 – cercetător științific coordonator. A publicat peste 50 de lucrări științifice, peste 100 de articole de popularizare a științei. A fost distinsă cu titlul onorific ”Om Emerit”, cu Ordinul ”Gloria Muncii” și cu Ordinul Republicii.

img22003612

img22003612

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!