ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un târg al meșterilor populari se desfășoară la un muzeu din capitală

16:49 | 14.05.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 14 mai. /MOLDPRES/. La Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală  se desfășoară astăzi și mâne, 14 și 15 mai, Târgul Meșterilor Populari, informează MOLDPRES.

Potrivit organizatorilor, târgul are drept scop promovarea meșteșugurilor tradiționale, a meșterilor populari și a patrimoniului muzeal, fiind dedicat Zilei Internaționale a Muzeelor și Nopții Europene a Muzeelor, care se desfășoară, în acest an, cu genericul ”Forța Muzeelor”. La târg participă cunoscuți meșteri populari din toate domeniile: ceramiști, lemnari, țesători, pielari, meșteri ce împletesc fibre vegetale, confecționează salbe și instrumente muzicale.

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, de la începutul colectării pieselor etnografice, a pus accent pe colecții ce reflectă ocupațiile de bază ale societății umane și cultura tradițională de pe teritoriul Basarabiei, iar mai târziu a Republicii Moldova. În acest context, colaborarea perpetuă cu meșterii populari, care a devenit o tradiție la muzeu, oferă atât posibilitatea tinerilor meșteri să cunoască tradiția, cât și Muzeului să completeze permanent colecția etnografică.

În prezent, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală deține un patrimoniu de circa 210 mii de piese. În baza colecțiilor de scoarțe, de cămăși tradiționale, exponate împăiate, recuzită a teatrului popular de iarnă, a tradițiilor etnografice asociate zilei de 1 martie, sărbătorilor religioase sau practicilor agricole, se realizează expoziții temporare în cadrul Târgului Național al Covorului Covorul Dorului, Zilei Naționale a Portului Popular, Zilelor Europene ale Patrimoniului și altor evenimente dedicate culturii și naturii.

img22003613

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!