ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La bacalaureatul din acest an a fost depistat un caz grav de fraudare a examenelor

16:09 | 04.08.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 4 aug. /MOLDPRES/. Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC) a anunţat astăzi despre un caz grav de fraudare a examenului naţional de bacalaureat, cu implicarea personalului unei instituții de învățământ, transmite MOLDPRES.

„După desfășurarea probelor de examen, din imaginile video se vede că pe întreaga perioadă de aflare în sala de examen, din momentul în care a primit testul și până în momentul predării acestuia, candidatul nu a completat testul cu vreo înscriere, toate înscrisurile fiind efectuate doar pe maculator. Cu toate că testul predat de candidat în sala de examen nu conținea vreo însemnare, rezolvare sau răspunsuri, președintele Centrului de Bacalaureat a predat la Centrul Republican de Evaluare testul cu rezolvări”, indică MEC.

Potrivit ministerului, o situație similară a fost atestată la toate cele patru probe de examen la care a participat candidatul eliminat din examen. „Mai mult, înregistrările video demonstrează că maculatoarele pe care scria candidatul în timpul aflării în sala de examen nu corespund cu maculatoarele prezentate de către Centrul de Bacalaureat ca fiind ale candidatului”, conform sursei citate.

„Este regretabil să constatăm că înscrisurile în afara sălii de examen puteau să fie făcute doar cu participarea personalului responsabil de organizarea examenului din cadrul Centrului de Bacalaureat. Condamnăm acest caz inadmisibil și considerăm că personalul didactic implicat în această fraudă nu ar trebui să se mai regăsească în sistemul educațional”, a declarat Ministerul Educaţiei.

Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare au înaintat demersurile corespunzătoare la Organul local de specialitate în domeniul învățământului în vederea efectuării, în regim de urgență, a unei anchete de serviciu privind organizarea și desfășurarea examenului național de bacalaureat în Centrul de Bacalaureat în care a fost constatat cazul menționat de fraudare a examenului. De asemenea, o sesizare privind acest caz a fost expediată în adresa Centrului Național Anticorupție.

Foto simbol

img22005885

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!