ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul Natalia Gavrilița a discutat cu Ambasadorul Republicii Kazahstan

20:26 | 04.08.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 4 aug. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Natalia Gavrilița s-a întâlnit astăzi cu Ambasadorul Republicii Kazahstan în Republica Moldova, Almat Aidarbekov. Părțile au analizat perspectivele de dinamizare a dialogului moldo-kazah, în contextul aniversării a 30-a de la stabilirea relaţiilor diplomatice, în special pentru valorificarea potențialului de colaborare în domeniul comercial și economic, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Executivului.

Părțile au discutat și despre importanța stimulării cooperării oamenilor de afaceri din cele două state, inclusiv prin organizarea ședinței Comisiei interguvernamentale moldo-kazahe de colaborare comercial-economică și a unui business-forum bilateral în format on-line. De asemenea, premierul a accentuat că Uniunea Europeană a sporit accesul pentru producția autohtonă, astfel încât Republica Moldova, poate deveni o platformă atractivă din perspectiva deschiderii unor întreprinderi comune și atragerii investițiilor, cu realizarea ulterioară a producției pe piața europeană.

Șefa Executivului a subliniat interesul aparte pentru activizarea parteneriatului în sectoare specifice, în special, cel agricol și cel energetic. Subiectele cheie, în acest sens, vizează oportunitățile de livrare a produselor de uz fitosanitar și a fertilizanților din Kazahstan în Republica Moldova, dar și posibilitatea organizării unui hub regional pentru livrarea îngrășămintelor, inclusiv în țările UE și în Ucraina. De asemenea, au fost discutate posibilitățile de livrare a păcurii și cărbunelui.

La rândul său, Almat Aidarbekov și-a exprimat convingerea că intensificarea colaborării pe acordurile bilaterale și reluarea activității Comisiei interguvernamentale va genera noi rezultate în domeniile comercial-economic și investițional, creând un spațiu potrivit pentru dialogul constructiv la nivel de autorități, investitori și oameni de afaceri.

Foto: Guvern

img22005892

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!