ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Conacul familiei Balioz - 150 de ani de la construcție

15:07 | 31.07.2023 Categorie: Moldova Turistică

Conacul din Ivancea, raionul Orhei, face parte din clădirile istorice importante din Republica Moldova. A fost construit între anii 1852-1873, la comanda boierului armean Carabet Balioz, care ar fi fost administratorul și ginerele lui Manuc Bei.

Conacul este înconjurat de un parc cu o suprafață de 3 hectare. De asemenea, complexul include un turn de apă, hambare, pivnițe, grajduri și alte anexe necesare gospodăriei boierești din acea perioadă.

Începând cu 1984 și până în anul 2006 aici a funcționat Muzeul Meșteșugurilor Populare din Moldova. Acesta a fost lichidat în urma încheierii unui contract de parteneriat public-privat între Ministerul Culturii și Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, pe de o parte, și SRL „Casa Vinului”, pe de altă parte. Urmau să fie desfășurate lucrări de restaurare și conservare a clădirilor din cadrul complexului, însă antreprenorul nu a respectat normele și tehnologiile necesare. Din acest motiv, contractul a fost reziliat.

În prezent, conacul se află în gestiunea Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală. Potrivit directorului general al instituției, Petru Vicol, în cadrul complexului de la Ivancea activează cinci unități de personal cu un șef de filială, administrator și trei paznici. Astfel, sunt asigurate minime condiții de ordine și pază.

„În planul de activitate din ultimii ani au fost incluse și întreprinse mai multe acțiuni, care aveau și au menirea să reintroducă în circuitul turistic acest complex. Au fost întreprinse acțiuni în vederea elaborării dosarului cadastral al terenului și al construcțiilor din cadrul complexului. S-a actualizat inventarul speciilor de arbori și arbuști din cadrul parcului și a livezii”, ne-a explicat Petru Vicol.

Sursele bugetare ale muzeului au permis desfășurarea reparației cosmetice a unor încăperi din cadrul Conacului și Casei Vechilului, cu scopul de a înlătura parțial și camufla lucrările întreprinse de SRL „Casa Vinului”.

„Cu regret, sursele financiare de care dispunem nu permit să aducem edificiile și încăperile la starea inițială din anul 2006”, a adăugat Petru Vicol.

Potrivit directorului general al Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, în 2023 este planificată inaugurarea unei expoziții dedicate Istoriei Conacului familiei Balioz, precum și Arhitecturii Vernaculare în piatră din bazinul râului Răut.

„Prin intermediul acesteia urmărim punerea în valoare a patrimoniului național și propriu-zis a monumentului”, a explicat Petru Vicol.

Deși se dorește restaurarea conacului, bani încă nu au fost identificați. Primul pas este elaborarea documentației pentru întocmirea Proiectului de restaurare a complexului, în lipsa căreia nu pot fi accesate fonduri.

Din anul 2017, Muzeul colaborează cu administrația publică locală. Cu ajutorul locuitorilor comunei Ivancea, parcul conacului a fost curățit, iar publicul larg are acces liber.

img23006073

img23006073

img23006073

img23006073

img23006073

img23006073

img23006073

img23006073

img23006073

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!