ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: La Ciuciulea, Glodeni, legendele se scriu cu dalta

11:07 | 28.08.2023 Categorie: Moldova Turistică

De-a lungul secolelor lemnul a fost prelucrat şi a fost transformat în adevărate opere de artă. Acest material nobil, care uneori este mai dur decât metalul şi mai longeviv decât piatra, a fost şi este modelat de artişti şi transformat în obiecte cu utilizări casnice sau decoraţiuni.

De trei ani, sculptura în lemn este la ea acasă în satul Ciuciulea, raionul Glodeni, care a devenit gazdă pentru Atelierul internaţional de sculptură în lemn, cu genericul „Ciuciulea, vatră de legende şi mister”.

Stanislav Duduciuc: Totul a pornit de la Tabăra internațională de sculptură în piatră de la Mănăstirea Sfântul Nicolae din localitatea Condrița. Inițiativa îmi aparține, iar propunerea a fost apreciată și susținută de fețele bisericești din localitate, precum şi de Mitropolia Moldovei. Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova a apreciat evenimentul și mi-a propus să organizez o asemenea tabără de sculptură în localitatea Ciuciulea, raionul Glodeni. Am acceptat cu plăcere, insistând să se muncească doar în lemn de stejar.

Atelierul a fost o primă etapă a proiectului DAR 1+3, cu susținerea Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) „Migrație și dezvoltare locală”, în cadrul căruia a fost amenajat un Parc al Băștinașilor din Ciuciulea. Atelierul a fost organizat de Primăria Ciuciulea și Asociația Băștinașilor și susținut de câțiva agenți economici locali și din capitală.

Stanislav Duduciuc: Atunci, la prima ediţie, în 2021, localitatea Ciuciulea a primit în dar o alee de sculpturi, un loc de odihnă și meditație nu numai pentru localnici, ci și pentru turiștii ce vor veni pe aceste meleaguri.

Şi în acest an, în luna iulie, sculptori cunoscuți din țară și de peste hotare au realizat lucrări ce vor dăinui peste ani la Ciuciulea.

Stanislav Duduciuc: La Ciuciulea din Glodeni, legendele se scriu cu dalta. Şi în această vară Atelierul internaţional de sculptură în lemn "Ciuciulea, vatră de legende și mister" și-a deschis ușile. La tabără au participat sculptorii Dumitru Verdianu, Iurie Platon, Mihai Damian, Ion Zderciuc, Alexei Vidrașco și subsemnatul. În prezent, în parc sunt montate 18 lucrări. Sculptorii invitați sunt profesioniști de talie internațională. La cele trei ediții au participat sculptori din România, Austria, Germania, Irlanda ş.a.

La toate trei ediţii, genericul evenimentului nu s-a schimbat, rămânând acelaşi - "Ciuciulea, vatră de legende și mister".

Stanislav Duduciuc:  Tema nu este întâmplătoare. Satul acesta e plin de legende, unele sunt descrise chiar de Mihail Sadoveanu în lucrarea „La hanu Ancuței”. Ediţia din acest an nu s-a remarcat prin anumite deosebiri sau inovații. S-a mers strict pe tema amintită. Sculpturile, conform regulamentului taberei, la final sunt montate în Parcul de odihnă al satului ca decor, atracție turistică, promovare a artei sculpturale și în localitățile sătești.

Acest atelier are ca obiective principale conservarea și promovarea locală, regională și națională a simbolurilor păstrate de-a lungul timpului în arta autohtonă a lemnului, precum și creșterea vizibilității culturale și turistice a zonei.

Stanislav Duduciuc: Tot ce se produce la această tabără nu se comercializează. Sculptorii primesc un onorar anumit şi cedează dreptul de autor și posesor al lucrărilor localității-gazdă. Evenimentul se bucură de un deosebit interes la tineret, localnici, turiști. Pentru moment, satul Ciuciulea, Glodeni este localitatea cu cele mai multe sculpturi din țară.

Pasiune, inspirație, precum și multă dragoste pun sculptorii în lemn în ceea ce fac la Ciuciulea. Continuitatea și păstrarea tradițiilor sunt preocupări care dovedesc dragostea pe care o au oamenii pentru trecut.

Stanislav Duduciuc: Sculptura în lemn presupune răbdare, instrumente, investiţii și timp. Ne bucură faptul că PNUD, Primăria Ciuciulea, Asociația de Băștinași "Ciuciulea, Vatră de Dor" vor continua să organizeze anual astfel de tabere. 

Corespondent Lilia Grubîi. Foto Andrei Mardari

img23006782

img23006782

img23006782

img23006782

img23006782

img23006782

img23006782

img23006782

img23006782

img23006782

img23006782

img23006782

img23006782

img23006782

img23006782

img23006782

img23006782

img23006782

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!