ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Siegfried Mureşan: UE trebuie să sprijine în continuare autoritățile proeuropene de la Chișinău

14:46 | 08.11.2023 Categorie: Republica Moldova din exterior

Bruxelles, 6 nov - Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Uniunea Europeană trebuie să sprijine în continuare autorităţile proeuropene de la Chişinău, atât financiar, cât şi tehnic, şi să le ofere cetăţenilor din Republica Moldova o perspectivă europeană clară prin începerea negocierilor de aderare la UE, a declarat luni, pentru AGERPRES, preşedintele Delegaţiei la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova, eurodeputatul Siegfried Mureşan, referitor la rezultatele alegerilor locale desfăşurate duminică în Republica Moldova.

''Cu cât oamenii vor vedea mai clar că Uniunea Europeană este decisă să ajute pe termen lung Republica Moldova, că este deschisă calea spre aderare, cu atât capacitatea Rusiei de a manipula oamenii şi a influenţa deciziile de la Chişinău va continua să scadă'', a afirmat Mureşan, care este şi vicepreşedinte al grupului europarlamentar al Partidului Popular European (PPE).

Potrivit eurodeputatului român, cu cât Republica Moldova se apropie mai mult de Uniunea Europeană, cu atât Federaţia Rusă este mai agresivă în încercarea sa de a destabiliza situaţia politică din Republica Moldova şi de a frâna parcursul european al ţării. ''Cu toate acestea, influenţa ei este din ce în ce mai mică. Motivul principal este că avem, la Chişinău, o preşedintă proeuropeană, un guvern proeuropean şi un parlament proeuropean care au implementat reforme pe care oamenii le aşteptau de ani de zile. Instituţiile statului au fost întărite, reformele din justiţie avansează. Oligarhii sunt anchetaţi şi condamnaţi, iar încercările de destabilizare a ţării sunt demascate şi sancţionate, lucru pe care l-am văzut inclusiv acum, cu ocazia alegerilor locale'', a spus eurodeputatul.

În opinia sa, Rusia rămâne o ameninţare la adresa securităţii Republicii Moldova, iar faptul că oligarhii sprijiniţi de Federaţia Rusă au încercat din nou să destabilizeze situaţia din ţară cu ocazia alegerilor locale reprezintă un motiv în plus pentru a spori sprijinul european pentru Republica Moldova.

''Acest lucru este în interesul fundamental al Uniunii Europene fiindcă siguranţa noastră, în interiorul UE, depinde şi de cât de sigură şi stabilă va fi Moldova în următorii ani'', a subliniat el.

De altfel, Uniunea Europeană a crescut, în ultimii ani, sprijinul pe care îl oferă Republicii Moldova în domeniul securităţii. Exemple menţionate în acest sens de eurodeputatul român sunt crearea unei misiuni civile de parteneriat a UE la Chişinău care sprijină activ Republica Moldova în domeniul securităţii şi adoptarea unui regim de sancţionare a oligarhilor care încearcă să destabilizeze Republica Moldova.

Preşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS, aflat la guvernare la Chişinău), Igor Grosu, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că formaţiunea pe care o conduce a obţinut "cel mai bun rezultat pe ţară" , la alegerile locale organizate duminică.

El a susţinut că scorul electoral este bun în condiţiile în care a existat "un amestec fără precedent din partea unei ţări străine în treburile interne" ale Republicii Moldova şi că formaţiunea sa politică a câştigat alegerile pentru funcţia de primar, din primul tur, în 244 de localităţi, iar în alte 153 candidaţii PAS au intrat în turul al doilea.

Şapte din cele 11 municipii din Republica Moldova unde au avut loc duminică alegeri locale şi-au desemnat primarii din primul tur, însă niciunul dintre câştigători nu este reprezentant al PAS. Potrivit datelor centralizate de Comisia Electorală Centrală din R.Moldova, au fost aleşi din primul tur primarii din municipiile Chişinău, Cahul, Ceadîr-Lunga, Hînceşti, Orhei, Soroca şi Străşeni, unde s-au impus fie candidaţi independenţi, fie ai partidelor de opoziţie. AGERPRES/ (A - editor: Mariana Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Link:

https://www.agerpres.ro/politica-externa/2023/11/06/alegeri-r-moldova-siegfried-muresan-ue-trebuie-sa-sprijine-in-continuare-autoritatile-proeuropene-de-la-chisinau--1199114

 

img23008989

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!