ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție de porțelan chinezesc a fost inaugurată la un muzeu din capitală

18:18 | 07.12.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 7 dec. /MOLDPRES/. La Muzeul Național de Artă al Moldovei, Ambasada Chinei în R. Moldova a inaugurat astăzi o expoziție de porțelan chinezesc din Muzeul Cuptoarelor Jizhou din China, informează MOLDPRES.

În debutul manifestării, directorul instituției, Tudor Zbârnea a menționat că aceasta este o expoziție deosebită. ”Este un act cultural de o ținută artistică de excepție. Sunt obiecte realizate manual. Noi, cei din Europa, am preluat multe din secretele ceramicii chineze. Sper că această expoziție va fi vizitată de cât mai multă lume”, a subliniat Tudor Zbârnea.

Prezent la eveniment, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în R. Moldova, Yan Wenbin,  a afirmat că aceasta este prima expoziție a lucrărilor artistice din China în R. Moldova. Iar toate exponatele provin de la Muzeul Cuptoarelor din Jizhou din provincia Jiangxi, China.

Potrivit oficialului, China este de fapt țara de origine a porțelanului, fiind cunoscută ca ”țara porțelanului”. În engleză, ”China” înseamnă și China ca o țară, și porțelan. Acum 10 000 de ani, în China a apărut ceramica; cu peste 2 000 de ani în urmă, în timpul dinastiei Han, China a fabricat primul porțelan. Moldova de asemenea are o istorie lungă a producției de ceramică. Acum aproximativ 5000-7000 de ani, pe teritoriul Moldovei a înflorit cultura Cucuteni-Tripolia, ceramica colorată din această perioadă fiind faimoasă la nivel național.

”Aș menționa că ceramica Cucuteni și ceramica culturii Yangshao din aceeași perioadă din China, sunt extrem de asemănătoare privind decorațiunile și formele. Unii spun că sunt ”gemeni culturali”. Schimburile de ceramică și porțelan există de mult timp între China și Moldova. Am văzut chiar și o piesă de porțelan chinezesc din timpul dinastiilor Song și Yuan în timp ce am vizitat Muzeul Național de Istorie anul acesta. Eu personal sunt interesat de cultura ceramicii și porțelanului și, de asemenea, colecționez obiecte din ceramică. Paharul pe care îl folosesc zilnic, un pahar ceramic cu un design al Cetății Soroca, este cumpărat aici, din Moldova. Cuptoarele Jizhou au o istorie de peste 1200 de ani. Tehnicile lor de fabricare sunt transmise până în prezent. Cea mai faimoasă piesă este Boul deschis Tianmu cu frunză de copac, cu decor natural din smalțul interior, realizat din frunză de dud. Undele din bolul plin cu apă dau senzația unei frunze care plutește deasupra. Fiecare piesă expusă aici este făcută manual și unică. Țin să precizez că este pentru prima dată când Muzeul Cuptor Jizhou furnizează o expoziție specială în străinătate și, din acest motiv, meșteșugarii au creat în mod special porțelan asociat cu cultura vinului moldovenesc”, a remarcat diplomatul chinez.

Totodată, oficialul a accentuat că solul se transformă într-o comoară în mâinile meșteșugarilor. ”Ambasada Chinei în Moldova speră ca prin acest spirit de meșteșug, relațiile bilaterale chino-moldave să devină fructuoase. Mulțumesc din suflet domnului director Tudor Zbârnea și tuturor colegilor mei pentru sprijinul acordat în organizarea acestei expoziții. Se apropie Anul Nou și cu această ocazie Vă doresc multă sănătate, fericire și succes”, a spus în încheiere Ambasadorul Chinei în R. Moldova, Yan Wenbin.

Expoziția va fi deschisă până la 10 ianuarie 2024.

img23009958

img23009958

img23009958

img23009958

img23009958

img23009958

img23009958

img23009958

img23009958

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!